Jogrend, avagy a rend joga - jubileumi Jogi beszélgetések Kaposváron

Negyedszázados jubileumát ünnepli a kaposvári Jogi beszélgetések. A „Jogrend, avagy a rend joga?” című kétnapos szakmai tanácskozáson olyan neves szakemberek szólaltak meg, mint dr. Darák Péter, a Kúria elnöke; dr. Solt Pál, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke; valamint dr. Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke. Dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke Rend-tartás címmel tartott előadást. 
 
A tárgyalótermi rendtartáshoz hozzátartoznak a tekintélyt sugalló külsőségek, mint a bírói talár, de a bíróságok igazi megbecsülését sokkal inkább a bírák szakmai hozzáértése, képességeik és belső tartásuk alapozza meg. A rendtartást elősegítheti, ha az ügyfelek és a bírósági dolgozók már az épületekbe belépve is biztonságban érzik magukat. Az OBH a Svájci Hozzájárulás által támogatott „Biztonságnövelő projekt” keretében mindezt modern berendezésekkel garantálja. A bírósági épületek korszerű fémkereső kapukkal és csomagvizsgáló eszközökkel felszereltek. Ugyancsak a tárgyalótermi rend fenntartásának eszközei a perrendi szabályok. 2018. január 1-jén az új polgári, valamint az önálló közigazgatási perrendtartás, és előreláthatólag július 1-jén az új büntetőeljárási kódex is hatályba lép. A törvények alkalmazására való felkészülés érdekében az OBH segédanyagok készítésével, képzések szervezésével segíti bírákat.
 
Dr. Handó Tünde hangsúlyozta, hogy a bírósági szervezet fontos értéke a rend, rendezettség, ami a befolyásolás-mentes ítélkezést is biztosítja. A bíróságok és a bírák munkáját kritika érheti, de nagyon fontos, hogy a bírók ettől függetlenül, szaktudásuk legjavát nyújtva, a törvények és lelkiismeretük szerint hozzanak ítéleteket. Az ügyfelek bíznak a bíróságokban, ezt bizonyítja az is, hogy évente mintegy  másfél millió ügy érkezik a bíróságokra, és a döntések 90%-a első fokon jogerőre emelkedik.