Jogtörténeti könyvbemutató Hajdúböszörményben

Hajdúböszörmény történetét, a helyi jogi népéletet és legénypárbajokat, valamint a 18-19. századi hajdúkerületi bíráskodást is feldolgozza a "Jogszolgáltatás Hajdúböszörményben" című kötet. A kiadványt a Debreceni Törvényszék 2018. szeptember 14-én, a Hajdúböszörmény Város Napja rendezvénysorozat keretében mutatta be.
 
A könyvbemutatót megelőző történelmi konferencián Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere, Szendiné dr. Orvos Erzsébet, a Hajdú-Bihar Megyei Levéltár igazgatója, valamint dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és dr. Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke is köszöntötte a résztvevőket.
 
Dr. Handó Tünde hangsúlyozta, az OBH kiemelt figyelmet fordít a bíróságtörténeti kutatómunka és ismeretterjesztés támogatására. A kötet is az OBH által meghirdetett Ráth György Bírósági Történelem és Hagyományápolás című pályázat keretében jött létre.
 
A konferenciát követően dr. Bódiné dr. Beliznai Kinga jogtörténész, az ELTE docense mutatta be a kötetet. A kiadvány felvázolja Hajdúböszörmény történetét az Árpád-kortól 1944 végéig, valamint ismerteti a Hajdúböszörményi Királyi Törvényszék és a Hajdúböszörményi Királyi Járásbíróság kiemelkedő bíráinak pályafutását. 
 
A kötet összeállításában a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara, a Hajdúsági Múzeum, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Levéltár és annak Hajdúböszörményi Fióklevéltára is részt vett. 
 
A könyvbemutatót követően megnyitotta kapuit a "Jogszolgáltatás - Jogfosztás" című időszaki kiállítás a Hajdúsági Múzeumban.
 
Dr. Handó Tünde beszéde ide kattintva érhető el.