A Kaposvári Törvényszéken az ügyek 90 %-a egy éven belül befejeződik

A Kaposvári Törvényszéken az ügyek 90%-a egy éven belül befejeződik, amely a bírák és igazságügyi alkalmazottak rendkívüli helytállásának köszönhető – hangzott el a Kaposvári Törvényszék összbírói értekezletének sajtótájékoztatóján. 
Gyarmathy Judit, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökhelyettese elmondta, a bíróságok országos szinten is kihívás előtt állnak a devizahiteles ügyek, a szabálysértési ügyek és a tömeges bevándorlásból adódó ügydömping miatt. A Kaposvári Törvényszék az országos adatok tükrében is kiemelkedő eredményeket ért el, és mindeközben olyan fejlesztést vezetett be, mint a tárgyalótermi hangrögzítés, amely a jövőben felválthatja majd a papír alapú jegyzőkönyveket. 
Az elnökhelyettes asszony kihangsúlyozta, az OBH kiemelten kezeli a bírósági épületek védelmének biztosítását. A Svájci Projekt keretében 2014-től 104 db új detektoros beléptető kapu lett telepítve a bírósági épületek bejáratainál. A csomagvizsgáló röntgen alagutak száma a projektben 2015-re a korábbi 36-ról 45 berendezéssel 81 db-ra növekedett és folyamatban van további 18 berendezés beszerzése. A kézi fémkereső eszközök országos ellátottsága is 100 %-os.
Hajnal Éva, a Kaposvári Törvényszék elnöke a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy kedvezően alakultak az előző évi ügyforgalmi adatok, 2015-ben csökkenő ügyérkezés mellett – 2014-hez képest - nőtt a befejezett ügyek száma. Ezen túl a Kaposvári és a Siófoki Járásbíróságon kialakított szabálysértési centrumokban zajló koncentrált ügyintézés is kedvezően hatott az időszerűségi mutatókra. Elmondta továbbá, hogy az OBH-hoz benyújtott és elnyert pályázatoknak köszönhetően jelentősen javult a munkakörnyezet, felújították a Törvényszék homlokzatát, három épületben fűtéskorszerűsítés történt, valamint kiépült a kártyás beléptető rendszer is. 
Fazekas Sándor, az Országos Bírói Tanács tagja kiemelte, hogy a Kaposvári Törvényszék megtette az első lépéseket – jövőbeni cél az adminisztratív terhek csökkentése -  a tárgyalótermi hangrögzítést illetően, a büntető ügyszakos tárgyalásokon pedig évek óta működik a hangfelvétel készítése. 
 
Budapest, 2016. március 22.