A kelet-európai átlaghoz hasonlóan hazánkban is több nő választja a bírói hivatást

„Országos átlagban mintegy 70% a nők és 30% a férfiak száma a bírák között. A nyugat-európai országokban ez az arány fordított, ami a magasabb bírói fizetéseknek is betudható” – mondta dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a Szombathelyi Törvényszék összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatón. 
 
Kelet-Európa országaiban hasonló a bírák nem szerinti eloszlása, mint hazánkban. Nyugat-Európában viszont már eltérések mutatkoznak. Nagy-Britanniában például sokkal magasabb a férfi bírák száma. Nagy előrelépés, hogy a költségvetési támogatásnak köszönhetően kétszer 5%-kal emelkedett a bírói illetményalap, a férfiak számára viszont nagy valószínűséggel a jövedelmek miatt még mindig kevésbé vonzó a bírói hivatás. Az OBH az igazságügyi alkalmazottak megtartására is hangsúlyt fektet, ennek érdekében Megtartó Programot indított. 
 
Az OBH elnöke hozzátette, a bíróságok teljesítménye fejlődött, tovább javultak az ítélkezés gyorsaságát és minőségét jelző mutatók. A járásbíróságokon, törvényszékeken és a közigazgatási és munkaügyi bíróságokon 2015-höz képest 10%-kal csökkent a két éven túli ügyek száma. Az ítélőtáblákon 60%-kal kevesebb az egy éven túli perek aránya. A befejezett ügyek száma pedig meghaladja a beérkezett ügyek arányát. 
 
Kiemelte továbbá, hogy 2018-ban a három legalapvetőbb eljárási törvény (polgári és büntető eljárásjog, valamint a közigazgatási perrendtartás) megújul, ezért a bírósági szervezet feladata az idei évben a változásokra történő felkészülés. 
 
A sajtótájékoztatón dr. Andor Szabolcs, a Szombathelyi Törvényszék elnöke a Fenntartható Fejlődés Program keretében elért eredményekről számolt be. A megtérülő beruházások és az energiahatékonyság jegyében öt bírósági épületben javultak a tárgyi feltételek: fűtéskorszerűsítés, nyílászáró csere történt és új tárgyalótermeket is kialakítottak. Az elektronikus eljárásokkal kapcsolatban kiemelte, egyre többen veszik igénybe az e-perek szolgáltatást, a civilisztikai ügyek közel fele ilyen formában érkezik. 
 
Budapest, 2017. február 16. 
 
 
 
A Szombathelyi Törvényszék közleménye itt érhető el.