Kétnapos áldozatvédelmi konferencia az OBH szervezésében

Az Országos Bírósági Hivatal 2014. október 6-7-én kétnapos szakmai konferenciát szervezett áldozatvédelem témájában a Magyar Igazságügyi Akadémián, Budapesten.

A konferenciát dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke nyitotta meg. Beszédében kiemelte: az OBH célja, hogy a bírák és az ügyfelek emberhez méltó körülmények között élhessék meg a tárgyalásokat. Az áldozatvédelem szerepének még hangsúlyosabbá tétele érdekében az OBH már több jogszabálymódosítást is kezdeményezett. Hozzátette: a konferencia lehetőséget ad arra is, hogy a rendvédelmi szervekkel  és a társszervekkel – a hatékony áldozatvédelem kapcsán - tovább erősödjön a kapcsolat.

Az OBH elnöke utalt rá, hogy az áldozatok védelméhez már több, sikeres program is kapcsolható. Kiemelte többek között a gyermekközpontú igazságszolgáltatást, amelyek érdekében nem csak az OBH, de a bírák is sokat tettek. Megalakult a Gyermekközpontú Igazságszolgáltatás Munkacsoport, amelyet idén meg is újítanak, és amelynek célja lesz, hogy külön akkreditált képzéseket szervezzenek a témában. Kiemelte továbbá a tanúgondozási program országos eredményeit, azt, hogy több ezer tanú vette már igénybe személyesen és telefonon is az erre kijelölt munkatársak segítségét, hogy tisztában legyenek a jogaikkal és a kötelességeikkel. Idén már olyan idézési formulák is megjelentek, amelyek segítik a tanúkat a tárgyalás megkezdése előtt, illetve közben is. A jogi ismeretek bővítését segíti a szintén országszerte sikeres Nyitott Bíróság program, amelynek keretében tavaly több mint 30.000 diákhoz jutottak el bírák, bírósági titkárok és fogalmazók.

A konferencián előadást tartott dr. Márkusfalvi-Tóth Ádám, az igazságügyi szolgálatért felelős helyettes államtitkár, aki beszédében a már elért eredményeket hangsúlyozta, többek között a 24 órás áldozatsegítő telefonos diszpécserszolgálatot. Kiemelte az önálló Igazságügyi Hivatal létrejöttét, amely további szakmai segítséget nyújt majd az áldozatok megfelelő védelmében.

A konferencia további részeként dr Baracsi Katalin, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kiemelt főelőadója tartott előadást a Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégia bemutatásáról, majd őt követte dr. Barabás Tünde , az Országos Kriminológiai Intézet osztályvezetője, az áldozattá válás kriminológiai vetületei témakörben. A szakmai nap folytatásaként dr. Görgényi Ilona, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának tanszékvezetője az áldozattá válás büntetőjogi vetületeiről beszélt, az áldozattá és különösen veszélyeztetett áldozattá tévő bűncselekmények témájában. Őt követte dr. Gyurkó Szilvia, gyermekjogi szakértő előadása a kiskorú áldozatok, a Gyermekek jogairól szóló ENSZ egyezményekhez fűzött a „Gyermekek eladásáról, a gyermekprostitúcióról és a gyermekpornográfiáról” szóló fakultatív jegyzőkönyv magyarországi végrehajtásáról, majd Kitanics Márk, igazságügyi pszichológus szakértő előadása az áldozatból terheltté válás pszichológiai aspektusairól címmel.

A konferencia második napján az áldozatvédelmi kézikönyvről, az Igazságügyi Hivatal szerepéről a bűnmegelőzésben, az emberkereskedelem áldozatairól, a tanúvédelem és a sértettek jogait szolgáló eljárási szabályokról és a hazai mediáció eredményeiről is szó lesz. A szakmai napot pedig egy kerekasztal beszélgetéssel, illetve a kétnapos konferencián felmerült kérdések megvitatásával zárják.

Budapest, 2014. október 6.További képek >>>