Kiemelt jelentőségű ügyek a központi régióban

A Fővárosi Ítélőtábla ítélkezésben betöltött szerepe kiemelkedő, sokszor kiemelt súlyú, nagy érdeklődésre számot tartó ügyeket bírálnak el – mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökhelyettese a Fővárosi Ítélőtábla elmúlt éves eredményeit összegző összbírói értekezletet megelőző sajtótájékoztatón. 
 
Dr. Gyarmathy Judit elmondta, hogy a Fővárosi Ítélőtáblára érkező ügyek 90%-a egy éven belül befejeződik, az egy éven túl folyamatban maradt ügyek száma pedig 64%-kal csökkent 2015-höz képest. Az ítélkezés hatékonyságát szolgálja egyebek mellett a bírák képzése, ebben az ítélőtábláknak nagy szerepük van, a regionális szakmai oktatások az ítélőtáblák koordinálásában valósulnak meg. A bírák az ítélkezés mellett folyamatosan tanulnak, jelenleg a 2018. január 1-jével hatályba lépő új polgári, illetve az önálló közigazgatási perjogi kódex alkalmazására készülnek fel. A bírósági elektronikus eljárások köre is folyamatosan bővül, melyhez szintén alkalmazkodni kell. 
 
Hozzátette, nem csak országos, de európai szinten is kimagasló eredményeket érnek el a bíróságok. A Európai Bizottság idén közzétett igazságügyi eredménytáblája szerint például a közigazgatási perek intézése hazánkban a 2. leggyorsabb, a közigazgatási ügyhátralék pedig a 2. legalacsonyabb a 28 uniós tagállam között. A hozzáférhetőség biztosítása, az online információ-megosztás, a sajtóval való kapcsolattartás területén pedig első helyen végeztek a magyar bíróságok. 
 
Dr. Ribai Csilla, a Fővárosi Ítélőtábla elnöke a 2016-os évben elért eredményekről tájékoztatott. Erre az ítélőtáblára érkezik a legtöbb ügy, az országos ítélőtáblai érkezés több mint fele. Ilyen ügyteher mellett is a folyamatban lévő ügyek száma az elmúlt évhez képest 22%-kal csökkent. Az ítélkezés megalapozott, az ítélőtábláról a Kúriára került döntések 70%-át hatályában fenntartják. A jövőbeni célok között szerepel a kedvező ügyforgalmi és időszerűségi adatok megtartása, valamint az, hogy az ide került ügyek hat hónapon belül befejeződjenek. 
 
Dr. Simon Levente, az Országos Bírói Tanács (OBT) soros elnöke az elmúlt év eredményei közül az Etikai Kódex hatályosulásával és a bírói pályázati rendszerrel kapcsolatos OBT állásfoglalást mutatta be.