Kitüntetések a Bíróságok Napja alkalmából

Az Országos Bírói Tanács 117 bírónak és igazságügyi alkalmazottnak adta át a magyar Királyi Kúria egykori elnökéről elnevezett Juhász Andor díjakat, a Bírósági Szolgálatért Okleveleket, a címzetes kúriai bíró, címzetes táblabíró, címzetes törvényszéki bíró, valamint a főtanácsos és tanácsos címeket kiemelkedő igazságszolgáltatási tevékenységük és példamutató életpályájuk elismeréseként.
 
Dr. Darák Péter, a Kúria elnöke ünnepi beszédében hangsúlyozta: a bíróságok a jogrendszer folyamatos változása mellett is lelkiismeretes és színvonalas munkát végeztek. Az elmúlt egy év ugyanis az alkalmazkodásról és a reformok korrekciójáról szólt. Beszélt arról is, hogy megkezdődött a jogegységi határozatok felülvizsgálata az egységes ítélkezés további elősegítése érdekében. 
 
Dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke szerint a bírósági igazgatásban megvalósult változásoknak már megvannak az első eredményei. Ennek egyik legfontosabb jele, hogy nőtt az átláthatóság, csökkent a folyamatban lévő ügyek száma, és óriási előrelépés történt a szolgáltató bíróság irányába. 
 
Dr. Fazekas Sándor, az Országos Bírói Tanács soros elnöke is azt emelte ki, hogy szükséges és időszerű volt az igazgatási rendszer átalakítása. Egyúttal emlékeztetett, hogy az OBT felügyeleti és ellenőrzési jogköre jelentősen bővült. 
 
Mindhárom vezető kiemelt fontosságúnak értékelte az együttgondolkodás megindulását. Egyúttal megköszönték a kitüntetettek áldozatos munkáját, hangsúlyozva, hogy az igazságszolgáltatási tevékenység is csak akkor lehet sikeres, ha az eredmények megvalósításához mindenki hozzájárul.
 
Az alábbiakban olyan tisztviselőket mutatunk be, akik egész életüket az igazságszolgáltatásnak szentelték, vagy a kevésbé szem előtt lévő kistelepüléseken teljesítik szolgálatukat. Megbízható, magas színvonalú munkájukkal és odaadó hozzáállásukkal sokat segítettek az ügyek mielőbbi szakszerű elintézésében.
 
Czucz Istvánné a Juhász Andor Díj Bronz Fokozata kitüntetésben részesült. A Szigetvári Járásbíróság irodavezetőjeként dolgozott. Ez év július elsejétől 43 év szolgálat után ment végleg nyugdíjba. Két fia és két unokája van. 
- Mikor kezdett el igazságügyi alkalmazottként dolgozni?
- 1969. október elsején léptem át először a bíróság küszöbét. Az érettségi megszerzése után rögtön a Szigetvári Járásbíróságra kerültem.
- Mi volt az első feladata?
- Büntető jegyzőkönyvvezető voltam. Majd 1986-ban a büntető és polgári iroda vezetője lettem. 
- Mire emlékszik vissza a legszívesebben?
- Nagyon örültem, amikor Miniszteri Dicséretet és tanácsosi címet kaptam. Számomra nagyon sokat jelentett, hogy elismerték a munkámat.
- Manapság ritka, hogy valaki onnan megy nyugdíjba, ahol dolgozni kezdett. Mi a titka?
- Valószínűleg az, hogy mindig nagyon jól éreztem magam a munkahelyemen, szerettem a bíróságon dolgozni. Éppen ezért soha nem jutott eszembe, hogy elmenjek. 
 
50 éves szolgálata alkalmából Bírósági Szolgálatért Oklevélben részesült a Bíróságok Napja alkalmából Alexy Józsefné, a Budapest Környéki Törvényszék Elnöki Irodájának vezetője. 
1963–tól dolgozik igazságügyi alkalmazottként. Első munkahelye a Pestvidéki Járásbíróság volt, majd a Pest Megyei Bíróságra került. Azóta is itt dolgozik. Hatvankilenc éves, két fia és két lány unokája van. 
- Mi volt az első feladata?
- Munkámat a telekkönyvi nyilvántartásnál kezdtem. Akkor még az elsőfokú bíróságok jártak el az ilyen ügyekben. Majd megfordultam a büntető, a polgári és az elnöki irodában is. A szokás ugyanis az volt, hogy a kezdők minden területen eltöltöttek egy-egy hónapot, hogy átfogó képet kapjanak a bíróság tevékenységéről. 
- A Pest Megyei Bíróságon mivel foglalkozott?
- Ott a Büntetésvégrehajtási Irodán dolgoztam. Majd a GYES-ről visszatérve a statisztikákkal igyekeztem megbírkózni, ez 20 évig tartott.
- Ezt követően került újra az elnöki irodához? 
- Igen, jelenleg az elnöki iroda vezetője vagyok. 
- Hogy emlékszik vissza az elmúlt 50 évre?
- Nagyon jó érzéssel. Mindig szerettem és most is szeretek itt dolgozni. 
 
Magi Imréné, az Esztergomi Járásbíróság írnoka 50 éves szolgálata alkalmából Bírósági Szolgálatért Oklevélben részesült a Bíróságok Napján. 1963. március elsején lett igazságügyi alkalmazott. Első munkahelye a Tatabányai Városi Bíróság volt. 1967-ben férjhez ment, ezért átkerült Esztergomba. Idén ment nyugdíjba. Egy lánya és egy fia, valamint két unokája van. 
- A kezdetektől bíró mellett dolgozott?
- Nem, először a telekkönyvi hivatalba kerültem, ahol az ügyfélfogadás mellett adminisztrációs, postázási feladataim voltak. Ezt követően osztottak be írnoknak. 
- Összesen hány bíró mellett írnokoskodott?
- Talán 6 – 7, egyikükkel 17 évig dolgoztam együtt. Ez volt a leghosszabb idő. 
- Hogy bírta a sokszor nagyon feszített tempót?
- Szerencsére jól! Ebben sokat segített a kellemes munkahelyi légkör. Nagyon szívesen jártam be, és szerettem, amit csináltam. És az is jó érzés volt, hogy mindig elismerték a munkámat. A jutalmakból sosem maradtam ki, és egyszer Miniszteri Dicséretet is kaptam!
 
Ködöböcz Elemérné, a Fehérgyarmati Járásbíróság írnoka 45 éves szolgálata alkalmából Bírósági Szolgálatért Oklevélben részesült. Kezdetektől fogva igazságügyi alkalmazottként dolgozik. Első munkahelye a Fehérgyarmati Városi Bíróság volt. Majd egy rövid időre – amíg a településen szünetelt az ítélkezés - a Mátészalkai Városi Bíróságra került. Adminisztrációs feladatokat végzett és végez most is polgári és büntető ügyszakban.
- Milyen területre került először?
- Polgári ügyszakban kezdtem dolgozni. Dr. Nemesné Dr. Fekete Gabriella mellé kerültem jegyzőkönyvvezetőnek, de nem csak ez volt a dolgom. Továbbra is be kellett segíteni az irodák munkájába. 
- A mai napig párhuzamosan végzi a jegyzőkönyvvezetői és az egyéb adminisztrációs feladatokat?
- Igen. A 90-es évektől Dr. Csepei József mellett dolgozom. Ő a közvetlen főnököm, akivel fantasztikus együtt dolgozni. De megmaradtak az egyéb munkák is. 
- Szívesen gondol vissza az itt eltöltött évekre?
- Rengeteg a feladat, de nagyon szeretek itt dolgozni. Az pedig különösen jó érzés, hogy elismerik a munkámat.
 
Minden kitüntetettnek szívből gratulálunk, és további sok sikert kívánunk!
 
 
Az ünnepségről készült képeket itt tekinthetik meg!