Kiválóra értékelték a vizsgabizottsági tagok a fogalmazói felvételi eljárást

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) tavaly új alapokra helyezte a fogalmazói felvételi eljárást. Az új rendszer sokkal inkább szolgál a pályázók motivációjának feltárására és a munkavégzéshez szükséges képességeik, készségeik felmérésére, mint csupán a lexikális tudás mérésére.
 
A tavaszi fogalmazói felvételi eljárás lezárását követően a vizsgabizottsági tagok a Magyar Igazságügyi Akadémián, május 3-án értekezletet tartottak. A szakmai tanácskozás célja az volt, hogy az új pályázati rendszerről megosszák tapasztalataikat, észrevételeiket, illetve összegyűjtsék javaslataikat az OBH részére. 
 
Az eseményt dr. Gyarmathy Judit, az OBH elnökhelyettese nyitotta meg. Ezt követően dr. Gáspár Anna tartott általános tájékoztatót a 2017. I. félévi fogalmazói felvételiről. Felhívta a figyelmet, hogy a felvételizők megújult, a közérthetőségen alapuló honlapról és a bírósági fogalmazói létet röviden bemutató tájékoztató füzetből is információkat kaphattak. Az OBH továbbá több egyetemi fórumon és állásbörzén is részt vett, ahol a bírósági fogalmazói álláspályázatokat és a felvételi eljárást népszerűsítették. Dr. Hajdúné dr. Ruzsics Gabriella a vizsgáztatással kapcsolatos gondolatait, tapasztalatait foglalta össze, valamint a vizsgázók teljesítményéről számolt be. 
 
A vizsgabizottsági tagok megvitatták személyes tapasztalataikat, ahol kiemelték a jól teljesítő pályázókat és a jó gyakorlatokat, majd néhány könnyen kivitelezhető technikai változtatás szükségességét. Kreatív javaslatokat tettek a felvételi eljárás, illetve a vizsgák tökéletesítésére. Mindezek alapján elmondható, hogy a vizsgáztatást élményként élték meg, hasonlóan a vizsgázóktól érkező visszajelzésekhez.
 
A tapasztalatok azt mutatják, hogy a vizsgáztatók szerint is megvalósult az új alapokra helyezett felvételi elsődleges célkitűzése. A pályázóktól és a vizsgabizottsági tagoktól kapott visszajelzések együttes kiértékelése, feldolgozása után az OBH igyekszik beépíteni azokat az új kompetencia alapú bírósági fogalmazói pályázati rendszerbe, így fokozva a hatékonyságot.