"Kollégium élén" címmel interjú készült dr. Szőke Zoltánnal a Vas Népe Onlineban

Szombathely – A bírósági szervezet reformja során Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégiumok is létrejöttek.

Az Észak-Dunántúli szervezet élére dr. Szőke Zoltánt nevezte ki az OBH elnöke. Az igazságügyi reform részeként a bírósági szervezeti átalakítások nyomán közigazgatási és munkaügyi bíróságok jöttek létre ez év elejétől. Ugyancsak a reform folytatásaként alakultak meg a közigazgatási és munkaügyi regionális kollégiumok.

A fővárosival együtt az országban öt ilyen szervezetet hoztak létre: a Közép-Magyarországi, az Alföldi, a Dél-Dunántúli, az Észak-Magyarországi és az Észak-Dunántúli Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégiumot. Mindegyikhez több megye tartozik, az utóbbihoz Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megye.

Az Észak-Dunántúli Köz-igazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium élére dr. Szőke Zoltánt, a Szombathelyi Közigazgatási és Munkaügyi bíróság elnökét, címzetes megyei bírósági bírót nevezte ki június 15-ei hatállyal dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal vezetője. A kollégiumnak 47 bíró tagja van, s a székhelye Szombathely. Dr. Szőke Zoltántól megtudtuk: a regionális kollégiumok a bíróságok igazgatásában közreműködő bírói testületek.

A működés szervezeti kereteit az a törvényszék köteles garantálni, ahol a regionális kollégium vezetője tevékenykedik. A regionális kollégiumok létrehozásának célja az ítélkezés szakmai színvonalának emelése, a jogalkalmazás egységességének javítása. A szakmai szervezet legfontosabb feladata az ítélkezés folyamatos figyelemmel kísérése, határozatok - vélemény, állásfoglalás, ajánlás - meghozatala.

A kollégiumnak javaslattételi kötelezettsége is van jogegységi eljárás indítványozására, elvi bírósági döntés közzétételére. Dr. Szőke Zoltán a Tatabányán április végén megtartott alakuló ülésen többségi szavazatot kapott, hat évre nevezte ki az OBH elnöke.

2013. július 1., vaol.hu, Simon Erzsébet


dr. Szőke Zoltán bíró

(Fotó:Kiss Teodóra)