Költséghatékony megoldások, szakszerű ügyintézés a Budapest Környéki Törvényszék ügyfélcentrumában

Ítélőtáblai és törvényszéki elnökök látogattak kedden a Budapest Környéki Törvényszék (BKT) M3 Irodaházban működő ügyfélcentrumába, ahol magas színvonalú, gyors és hatékony ügyintézés fogadja az ügyfeleket. A BKT ügyfélcentruma példaként szolgál arra, hogy takarékos, költséghatékony megoldásokkal is lehet olyan korszerű tárgyi környezetet kialakítani, ahol felkészült munkatársak állnak az ügyfelek rendelkezésére. A bírósági vezetők ezt követően megtekintették az M3 Irodaházat is, ahol a tervek szerint 2016 nyarától a BKT valamennyi szervezeti egysége helyet kap.
Az ország második legnagyobb ügyforgalmú bírósága – melynek illetékességi területén 1,3 millió ember él - 2014 nyaráig a Thököly úti főépület mellett több, bérelt ingatlanban kapott helyet, ahol nemcsak a munkavégzés körülményei voltak méltatlanok, hanem az ügyfelek fogadására sem volt megfelelő hely. A bíróság elhelyezésének végleges megoldásáig az ügyfélcentrum a BKT több szervezeti egységével együtt - 2014 nyarán költözött a bíróság új bérleményébe, az M3 irodaházba, ahol kényelmes és kulturált körülmények között fogadják az ügyfeleket. Ezzel a konstrukcióval több, mint 20 millió forintos bérleti díjat is megtakarított a törvényszék.
- Az ügyfélcentrum kialakításakor - tekintettel az irodaház adottságaira - csak a legszükségesebb átalakításokat végeztük. A bejáratánál ügyfélhívó segít a gyorsabb ügyintézésben, az állványon elhelyezett hasznos nyomtatványok, illetve tájékoztató anyagok pedig az ügyfelek számára nyújtanak hasznos segítséget. Az asztalok megfelelő méretűek az irattanulmányozáshoz, és kellő távolságban helyezkednek el egymástól ahhoz, hogy mindenki zavartalanul végezhesse a munkáját - fogalmazott dr. Hilbert Edit, a Budapest Környéki Törvényszék elnöke. Mint mondta, az ügyfélcentrumban annyi ügyintéző dolgozik, amennyi a zavartalan ügyintézéshez szükséges, így a két kolléga mellett adott esetben egy harmadik is fogadja az ügyfeleket. Az ügyfélcentrum munkatársai felkészültek, valamennyi szervezeti egységre vonatkozó kérdésre készek és képesek is tájékoztatást adni. 
- A tárgyalótermek mellett, a földszinten kialakított ügyfélcentrum 2014. szeptembere óta fogadja az ügyfeleket félfogadási időben, 8.30 és 11.30 között, szerdánként pedig 8.30 és 15.30 között. Naponta 25-30 ügyfél keresi fel az ügyfélcentrumot, ahol a polgári I. és II. fokú, a közigazgatási és munkaügyi, valamint a gazdasági kollégium peres csoportjába tartozó ügyekben tudnak segítséget nyújtani az ügyintézők - mondta dr. Kiss Márta, a Budapest Környéki Törvényszék Polgári Kollégiumának kollégiumvezetője. 
Az ügyfélhívó rendszeren keresztül az ügyfelek az általános ügyintézés menüpont mellett a kizárólag iratbetekintés, iratbeadás, illetve kizárólag másolat kérése menüpont között választhatnak. Az ügyfelek kiszolgálása csak az ügyfélcentrumban történik, az aktákat ide hozzák a kezelőirodákból. Így az ügyfelek kényelme mellett a kezelőirodai dolgozók nyugodtabb és hatékonyabb munkavégzése is biztosított. Az ügyfélcentrum munkatársai telefonon is adnak felvilágosítást az arra jogosultaknak, ami nagymértékben könnyíti a kezelőirodai dolgozók munkáját. A cégügyekben és a civil szervezetek kapcsán felmerült kérdésekben az épület egy másik részében adnak tájékoztatást. 
A Budapest Környéki Törvényszék elnöke szerint az ügyfélcentrum a jelen formájában messzemenően eleget tesz az igényeknek. A tervek szerint 2016 nyarára a BKT valamennyi szervezeti egysége átköltözik az M3 irodaházba, s akkor az ügyfélcentrum kialakítása is igazodik majd a megnövekedő ügyforgalomhoz. 
Az M3 irodaházban jelenleg hat szintet bérel a BKT. Eddig összesen 253 bírósági dolgozó kapott helyet, köztük 81 bíró. A Törvényszék Polgári, Közigazgatási illetve Munkaügyi Kollégium törvényszéki I. és II. fokú szakága, a Gazdasági Kollégium Cégbírósági Csoportja, a Csőd- és Felszámolási Csoportja, a Peres Csoportja, valamint a Budapest Környéki Közigazgatás és Munkaügyi Bíróság is az M3 irodaházban fogadja az ügyfeleket. Az új bérleményben helyezték el a Budapest Környéki Törvényszék Büntetés-végrehajtási Csoportját és a Végrehajtók Irodáját is.
A korábbi elképzelések szerint az elhelyezési problémák megoldására a Budapest Környéki Törvényszék a Városligeti fasorban lévő volt BM-kórház épületébe költözött volna, annak felújítását és átalakítását követően. A mintegy 16 milliárdos beruházás helyett időközben sikerült egy kedvezőbb konstrukciót találni az M3 Irodaház révén, ahol tavaly augusztus óta a bíróság egyes szervezeti egységei már helyet kaptak. A közelmúltban született kormányhatározat ugyanis arról rendelkezik, hogy a Budapest Környéki Törvényszéket a XIV. kerületben lévő M3 Irodaházban helyezik el, melyhez 8,08 milliárd forintot csoportosítanak át a költségvetésben. Az épület – tekintettel arra, hogy a bíróság nem szerezhet tulajdonjogot – a BKT vagyonkezelésébe kerül. Ezzel párhuzamosan a Városligeti fasorban lévő ingatlanon lévő vagyonkezelői joga pedig megszűnik. 
 
Budapest, 2015. november 24.