"Könyebbé vált a bírói munka Lengyelországban" - interjú Marcin Sosinkivel

A bírák válláról lekerült az adminisztratív teher  - mondta Marcin Sosinki a tárgyalótermi munka elektronizálásáról.

Az előadásában elhangzott, hogy a videókonferencia egyik előnye a bírósági eljárások felgyorsítása, illetve a költségek csökkentése. Mik az eddigi tapasztalatok?
Azt kell mondjam, hogy az új rendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeinket. Egyik pozitív hozadékaként ugyanis időt spóroltunk, így egyes munkafolyamatok esetén felére csökkent a rá fordított idő. Ezen túlmenően a jegyzőkönyvezésből fakadó hibalehetőség is minimálisra csökkent, hiszen a rendszer azt rögzíti, ami a tárgyalóteremben ténylegesen elhangzik. Az elektronikus anyagokhoz pedig a bíró könnyen hozzáférhet.

A bírák szempontjából mennyire váltotta be a hozzáfűzött reményeket a rendszer Lengyelországban?
Eleinte tapasztaltunk némi idegenkedést részükről, ezért szükség volt arra, hogy jobban megismerjék a technológiai újítást, így a gondolkodásuk is változott. Idővel belátták, hogy ennek köszönhetően egyszerűbbé vált a munkafolyamat számukra. Az sem mellékes, hogy több idejük marad a konkrét ügyre, hiszen az adminisztratív teher gyakorlatilag lekerült a vállukról.

A jövőre vonatkozó tervek között szerepel az elektronikus jegyzőkönyvek archiválása, illetve az automatikus beszédfelismerés. Ezekről lehet valami bővebbet tudni?
Jelenleg a Poznani Egyetemen dolgoznak a beszédfelismerés fejlesztésén, amivel átiratot lehet készíteni.
Lengyelországban a tárgyalótermek 60 %-a felszerelt az új elektronikus rendszerrel. Terveink szerint 2016 végére az összes olyan tárgyalóteremben bevezetjük, ahol polgári ügyeket tárgyalnak.

Budapest, 2015. december 1.