Könyvbemutató - Szemelvények Nógrád megye bíróságainak történetéből

A Balassagyarmati Törvényszéken 2015. április 17. napján ünnepélyes keretek között került sor a Nógrád megyei bíróságok százötven éves történetét feldolgozó könyv bemutatására.

A „Szemelvények Nógrád megye bíróságainak történetéből” című könyv kiadásához az Országos Bírósági Hivatal által „Történelem és hagyományápolás” tárgyában kiírt pályázat útján sikerült forrást találni.

Az ünnepi ülésen a megye bírái, tisztviselői mellett jelen voltak a már nyugállományba vonult bírák, valamint az egyéb jogászi hivatásrendek, intézmények vezetői, képviselői is.

Dr. Benkó Anna a törvényszék elnökének megnyitója után dr. Halász Zsolt nyugalmazott törvényszéki elnök szólt arról, hogyan született meg 2009-ben a gondolat egy történeti forrásokat feldolgozó könyv létrehozásáról és hogyan valósult meg a kivitelezés folyamata.

A szerző dr. Tóth Tamás beszélt ezután a források kutatásáról, korabeli dokumentumok, képek gyűjtéséről, amelyhez a törvényszék is segítséget nyújtott. Idézett a szerző néhány érdekes dokumentum szövegéből, majd dr. Varga Zsolt a Balassagyarmati Járásbíróság elnökhelyettese olvasott fel egy részletet Frideczky Lajos az első törvényszéki elnök visszaemlékezéséből.

A balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Művészeti Iskola két tanára szolgáltatta a rendezvény kezdő és záró akkordját fuvola-és gitárjátékával.

Balassagyarmat, 2015. április 21.