Konzultációs nap a közigazgatási perrendtartásról

Elindította a közigazgatási perrendtartásról szóló törvényhez kapcsolódó képzéssorozatát az Országos Bírósági Hivatal (OBH) a Magyar Igazságügyi Akadémián (MIA) 2017. szeptember 19-én. A konzultációs napon az új törvényhez készített tananyagot mutatták be, a szerzők, a lektorok, a Kúria Közigazgatási-Munkaügyi Kollégiuma és a közigazgatási és munkaügyi regionális kollégiumok vezetői a felmerült jogértelmezési kérdéseket is megvitatták.  
 
A rendezvényt dr. Vízkelety Mariann, az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkára, dr. Kalas Tibor, a Kúria Közigazgatási-Munkaügyi Kollégiumának vezetője és dr. Handó Tünde, az OBH elnöke nyitotta meg. Dr. Handó Tünde kiemelte, hogy történelmi pillanat előtt áll a bírósági szervezet. Hangsúlyozta: nagyon fontos az új kódex alkalmazására történő alapos szakmai felkészülés, hogy megőrizhetőek legyenek az Európa élvonalába tartozó magyar közigazgatási bíráskodás eredményei. Az Európai Bizottság idén közzétett Igazságügyi eredménytáblája szerint a közigazgatási perek intézése hazánkban a második leggyorsabb, a közigazgatási ügyhátralék pedig a második legalacsonyabb a 28 uniós tagállam közül. Elmondta azt is, hogy az új szabályozás nyomán csaknem 200 bíró felvétele válik szükségessé. Az első 45 helyre kiírt, szeptember közepén lezárult pályázatra több mint 190-en adták be jelentkezésüket, közülük több mint 120-an a bírósági szervezetből. 
 
Az OBH elnöke az E-Kódex Kp. Projektet azzal a céllal hozta létre, hogy az új közigazgatási perrendtartásról szóló törvény január 1-jei hatálybalépésekor garantálható legyen a magas színvonalú ítélkezés, az egységes jogalkalmazás. A projekt biztosítja a bírák és az igazságügyi alkalmazottak megfelelő felkészítését. 2017 végéig négy ütemben mintegy 112 munkaügyi, 86 közigazgatási ügyszakos bíró, továbbá 50 bírósági titkár és 25 fogalmazó képzése történik meg a MIA Központi szervezésében, ezáltal biztosítva a képzések országosan egységes lebonyolítását. Az előadók részletesen ismertetik a 14 bíró által megírt és a Kúria bírái által lektorált, csaknem 900 oldal terjedelmű, kommentár szintű tananyagot.