Korszerű csomagvizsgáló berendezés és beléptető kapu a Veszprémi Törvényszéken

Az Országos Bírósági Hivatal által indított, a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával megvalósuló "Biztonságnövelő" projekt („A bíróságok ellátása biztonságot növelő berendezésekkel és informatikai alkalmazásokkal”, SH 9/2/2 jelű projekt) keretében új, korszerű fémdetektoros kaput és csomagvizsgáló berendezést helyezett üzembe a Veszprémi Törvényszék.

A Veszprémi Törvényszéken és a Veszprémi Járásbíróságon a meglévő technikai eszközökkel a portaszolgálat munkatársai az elmúlt évben mintegy 45.000 ügyfélbeléptetést és több, mint 26.000 csomagátvizsgálást hajtottak végre. Szúró-vágó eszközöket a tavalyi évben 1.100 esetben kellett elvenni, míg fegyver és lőszer elvételére kb. 170 alkalommal került sor. Közel 80 gázspray-t és több, mint 230 egyéb tiltott eszközt vett el a portaszolgálat a bíróságon tartózkodás tartamára az érintettektől. Húsvágó késsel, fokossal, csavarkulccsal és kombinált fogóval is érkeztek már ügyfelek a bíróságokra, amelyeket természetesen szintén nem vihettek be magukkal. Az átvizsgálások és az elvett tárgyak száma évről évre növekszik.

A bírósági dolgozók és a többi ügyfél biztonságát is szolgálja, hogy motozás nélkül, nagy pontossággal legyenek kiszűrhetőek az ügyfelek által a bíróságokra bevinni szándékozott „tiltott” tárgyak. Az új csomagvizsgáló berendezés – ahogy az eddigi is – a fémtárgyak mellett a vegyi anyagokat is kiszűri; újdonság azonban, hogy ezeket fel is ismeri, színekkel megjelöli, és figyelmezteti rá a kezelőt, sőt: az átvilágításról készült felvételeket archiválja, így azok hosszabb ideig visszakereshetőek. Az új fémkereső kapu pedig jelzi azt is, hogy melyik testtájéknál keresendő a fémtárgy.

A törvényszéken használt korábbi csomagátvilágító berendezés és régi fémkereső kapu a Pápai Járásbíróság portáján került elhelyezésre.

A fenti eszközökkel végzett vizsgálat szakfeladat, ezért a beléptetést végző munkatársak mind a törvényszéken, mind az érintett járásbíróságokon kezelői tanfolyam keretében sajátították el a berendezések működtetéséhez szükséges szaktudást.

Az országos projektről a bíróságok központi internetes honlapján olvashatnak további részleteket.
 

 

 

Veszprém, 2014. október 15.

/A Veszprémi Törvényszék sajtóosztálya/