Kortalan „Nyitott bíróság” Zalaegerszegen

 
A „Nyitott Bíróság” program az átlátható igazságszolgáltatás jegyében indított országos bírósági rendezvénysorozat, elsősorban diákok számra, ám a Zalaegerszegi Törvényszék, illetve Zala megye bírósági épületei nem csak a fiatalok számára nyitottak. 
 
2014. május 10-én a pestszentlőrinci nyugdíjasklub 40 tagja tett látogatást a zalai megyeszékhelyen, s a város nevezetességei között a Zalaegerszegi Törvényszék épületét is megtekintették. Az egykori vármegyeháza falai között dr. Beznicza Árpád kollégiumvezető kalauzolta a csoportot, melynek tagjai az épület történelmi múltjával, Deák Ferenc zalai kötődésével, a Dr. Degré Alajos Jogi Szakkönyvtár állományával, valamint a névadó tiszteletére rendezett tárlattal ismerkedhettek meg.
 
Május 20-án dr. Magyar Károly tanácselnök vezetésével Zalaegerszegen vendégeskedő marosvásárhelyi diákok tettek látogatást a Zalaegerszegi Törvényszéken. A fiatalok végigjártak több tárgyalótermet, megismerkedtek az épület történelmi jelentőségével, a bírósági rendszerrel és gyakorlattal. A díszteremben rövid ismertetőt hallhattak arról, hogy itt kezdte politikai pályafutását Spissich János, Zala vármegye alispánja, itt utasította el a vármegye nemessége a Napóleon elleni felkelést, itt munkálkodott Csány László és Deák Ferenc, s a „haza bölcse” itt mondta el híres beszédét és adta vissza követi megbízatását, miután nem volt hajlandó a nemesi adómentességet képviselni az országgyűlésen. 
                    
 
A látogatásokat a Zalaegerszegi Törvényszék fotókon örökítette meg, s elhelyezte a 2014. március végén elindult Facebook oldalán. A képek megtekintéséhez kattintson ide. 
 
 
Zalaegerszeg, 2014. május 26.
 
A Zalaegerszegi Törvényszék Sajtóosztálya