Középiskolások számára szervezett nyílt nap a győri Széchenyi István Egyetemen

2016. február 3. napján a győri Széchenyi István Egyetem Jogi Kara, a felvételi előtt álló, jogi kar iránt érdeklődő középiskolás diákok részére tartott a nyílt napot. A nyílt napon részt vettek a jogászi hivatásrend jeles képviselői és egy-egy előadásban ismertették meg a diákokkal a jogi pálya különböző irányait, a jogászként való érvényesülés lehetőségeit.

Dr. Takács József, a Győri Törvényszék elnöke előadásában a fogalmazói életpályával ismertette meg az érdeklődőket, részletesen ismertette, hogy a bíróságokra a diploma megszerzése után, sikeres fogalmazói versenyvizsga esetén lehet felvételt nyerni. A központilag zajló versenyvizsga írásbeli és szóbeli részből áll, ahol az egyetemi évek alatt megszerzett tudáson kívül gyakorlati ismeretekről is számot adnak a jelentkezők. A törvényszék elnöke azt is hozzátette, hogy a 3 éves fogalmazói gyakorlati idő alatt a bírósági fogalmazók jelentős szakmai tudásra tesznek szert, a „diákévek” lezárását jelentő szakvizsgára való felkészülésben a bíróság kiváló szakmai segítséget tud nyújtani, mivel a fogalmazói időszakban szigorú, de ugyanakkor minden részletre kiterjedő és gyakorlati szemléletű felkészítés zajlik a bíróságokon. Ennek keretében a fogalmazók az összes jogterülettel megismerkedhetnek, továbbá minden hónapban vizsgát tesznek, amely a szakvizsgára való eredményes felkészülés egyik eszköze.

A Győri Törvényszék Elnöke – aki a győri jogászképzésben az oktatás területén is aktív résztvevő – elmondta azt is, hogy a Győri Törvényszékre kerülő fogalmazók 80%-a a Széchenyi István Egyetem Jogi Karának korábbi hallgatója, majd hozzátette, hogy idén várhatóan öt bírósági fogalmazói álláshely kerül meghirdetésre.

A nyílt napon a diákok teljes képet kaphattak a jogászi hivatásrendekről, jövőbeni lehetőségeikről,   a bírósági mellett a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség sajtószóvivőjének előadása, a Győr-Moson-Sopron Megyei Ügyvédi Kamara elnökhelyettesének előadása színesítette a programot, továbbá a diákok megismerhették a közigazgatás területét és a közjegyzői pályát egyaránt.

Győr, 2016. február 3.