Középpontban az elégedett ügyfelek és a megbecsült dolgozók

Hatmilliárd forintot biztosít idén a költségvetés a bírósági dolgozók illetményének növelésére. Ebből a forrásból 8287 fő részesül átlagosan 30%-os béremelésben 2017 januárjára visszamenően. Minderről Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke beszélt az Országos Bírói Tanács (OBT) 2017. szeptember 12-én tartott ülését megelőző sajtótájékoztatón, ahol bemutatkozott Major Zsolt, az OBT új soros elnöke is.
 
Az OBH elnöke kiemelte: a bírósági titkárok 95%-a a legmagasabb fizetési kategóriába kerül, havi bruttó 400-600 ezer forintos fizetéssel. Ez azért különösen fontos, mert ők alkotják a bírói kar utánpótlását. A középfokú végzettségű tisztviselők 20-60 ezer forintos növekedéssel számolhatnak. Az igazságügyi alkalmazottak illetményemeléséhez teljesítményértékelési rendszer kapcsolódik, így a legkiválóbbak részesülhetnek a legnagyobb elismerésben. Mindeközben a bírák is előre léphetnek, hiszen másfél év alatt háromszor 5 %-kal nő a bírói alapilletmény. 
 
A minőségi munkát végző bírósági dolgozók megbecsülése mellett kiemelt figyelmet fordítanak a bíróságok ügyfeleinek elégedettségére. Az ügyfélközpontok kialakításával az a cél, hogy a bírósági kezelőirodákat felkereső több százezer ügyfél számára az ügyintézés komfortosabb legyen. Ez egyszerre jelenti a tárgyi környezet megújítását, tájékoztató anyagok tervezését, animációs kisfilmek készítését és az ügyfelekkel foglalkozó alkalmazottak felkészítését.  
 
Handó Tünde elmondta azt is, hogy a közigazgatási perrendtartás jövő januári hatályba lépése komoly szervezeti változást is jelent. Fél éven belül mintegy 200 új, a közigazgatási jog területén jártas bírót kell kinevezni. Hozzátette: a nyílt és versengő pályázati rendszerben a bíróvá válást törvény és miniszteri rendelet szabályozza, a jelölteket objektív és szubjektív szempontok alapján értékelik. Tárgyalások folynak a minisztériummal, hogy egyszerre legyen biztosítható az előmenetel a bírósági szervezeten belül, és az is, hogy kívülről a legnagyobb tudású szakemberek kerüljenek be.
 
A sajtószabályzat módosításáról szólva kifejtette, 2012 óta sok energiát fordítottak arra, hogy a bíróságok érthetőbbek, nyitottabbak legyenek. A 2012-ben kiadott sajtószabályzat korábban is többször módosult, a gyakorlati tapasztalatokat, például a 2016-ban kiadott Kommunikációs kérdőív eredményeit folyamatosan beépítik. Rámutatott: ha a bírósági szervezet egészét érintő, igazgatási jellegű kérdés merül fel, célszerű, hogy a szervezet kommunikációja egységes legyen.
 
Dr. Simon Levente, az OBT leköszönő elnöke az elmúlt fél évben végzett munkát értékelte.  Beszámolt arról, hogy több olyan nemzetközi konferencián is részt vettek, ahol az elektronikus fejlesztésekkel, a digitális bíróságokkal kapcsolatban szerezhettek ismereteket. 
 
Dr. Major Zsolt, leendő soros elnök elmondta, az OBT hatéves megbízatása 2018 márciusában lejár, és az új bírói tanács megválasztása folyamatban van. Az OBT a következő fél évben egy kiadványban összefoglalja az elmúlt hat év tevékenységét, a meghozott elvi döntéseket. 
 
A sajtótájékoztatót követően az esemény résztvevői közösen megtekinthették a Bíróságtörténeti Hét keretében rendezett, „Évfordulók” című bíróságtörténeti kiállítást.