Közérthetőség: jövőre még nagyobb hangsúlyt kap a bíróságokon is

2017. egyik fő célkitűzése a bírósági kommunikáció érthetőségének fejlesztése – erről az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke beszélt a Magyar Helsinki Bizottság által rendezett „Közérthetőség a szabálysértési eljárásban” című konferencián. 
 
Dr. Handó Tünde elmondta: a XXI. századi bíróság nem lehet elefántcsonttorony, hanem nyitott, szolgáltató jelleggel kell működnie. Az OBH ezt a nyitottságot, a társadalmi felelősségvállalás fontosságát helyezi előtérbe országos programjai során is. A bírósági kommunikációval szemben jogos elvárás, hogy a szakszerűség mellett egyszersmind érthető, világos is legyen. Az OBH több eszközzel, például képzésekkel, konferenciák szervezésével is segíti ennek megvalósulását. Utóbbira példa a jövő év elején, a közintézmények kommunikációs szakembereinek részvételével tartandó konferencia, valamint az ősszel már ötödik alkalommal rendezendő „Bíróság és kommunikáció” nemzetközi konferencia. Mindkét rendezvény kiemelt kérdése lesz a közérthetőség. 
 
A Magyar Helsinki Bizottság szakmai tanácskozása a „Közös fellépéssel a sérülékeny csoportokat kirekesztő kriminalizáló szabályok ellen” című projekt keretében valósult meg. A résztvevők tájékoztatást kaptak a projekt kapcsán létrejött Szabálysértési munkacsoport tevékenységéről, a szabálysértési eljárások végrehajtásának társadalmi költségeiről, és a szabálysértések esetében is fontos közérthető kommunikáció lehetőségeiről. A találkozón előadást tartott még Gergely Vera közérthető fogalmazás szakértő; Astrid Ahlgren, a Kanadai Rendőrkapitányok Egyesületének szakértője; Váradi Balázs, a Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet elemzője, valamint dr. Moldova Zsófia és dr. G. Szabó Dániel, a Magyar Helsinki Bizottság jogi előadói is. 
 
Budapest, 2016. november 24.