Közösségi élmény – a Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napja a Szolnoki Törvényszéken

Közösségi élmény – így fogalmazott az eseményt lezáró összegző előadásban dr. Pongrácz Zsolt büntetőkollégium vezető. Az ő nevéhez fűződik a nagy sikerű perszimuláció forgatókönyvének megírása. Kiváló alakítással megformált beszélő nevű szereplők, maguk  a középiskolások adták elő a valódi bíró előtt nagyon is hihetően zajló, azt is mondhatnám hétköznapi történetet. Főszereplő a kapatos fiatal, aki rossz szándék nélkül – ám tudatmódosító szer hatása alatt olyan helyzetbe keveredett, ami – és ekkor bizony elállt néhány fiatal lélegzete – öt évet kóstál egy ahhoz hasonlatos műintézményben, ahol a kb. 30 fős egyes számú csoport a napot kezdte, vagyis a törvényszék mellett található börtönben.

Volt mit nézni és kérdezni a büntetésvégrehajtási intézetben, ahonnan nem csak kijutni nehéz, de a belépés is időigényes. Szigorú regisztrációt és fémdetektoros vizsgálatot követően léphettünk be négyesével. De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen egy beszámolót a megnyitóval szokták kezdeni. A díszterembe gyűlt több mint százfős közönséget Kissné dr. Szabó Judit, a Szolnoki Törvényszék elnöke üdvözölte nagy szeretettel. Mint mondta, a rendezvénnyel egyik céljuk az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés és a bíróságok szolgáltató jellegének növelése. Dr. Tolnai Kata, az OBH országos mediációs koordinátora az alternatív vitarendezési eljárások bírósági rendszerben való jelenlétére tett utalását követően jó szórakozva tanulást kívánt a naphoz a fiataloknak.  

A Szolnoki Törvényszék a Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napját (október 25.) a Nyitott Bíróság Program keretében ünnepelte a helyi középiskolák diákjainak és kísérő tanáraik részvételével. Jelen voltak az ügyészség, a BV Intézet vezetője, a rendőrség vezetői és a helyi önkormányzat képviselői is. A bírósági szervezetet működéséről dr. Fiók Mária bírósági titkár előadását hallgatták meg a résztvevők, majd indult a csoportokban a program pedagógus és bíró kísérőkkel forgószínpadszerűen. Meglátogatták a fentebb már említett börtönt, részt vettek egy büntetőjogi per szimulációján, aminek végén a fiatalembert, Merész Eleket halmazatban öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a dr. Kállai Pál Mercédesz vezette büntetőtanács. Minden résztvevőnek lehetősége volt meghallgatni egy előadást az alábbiakból:
„Kik válhatnak emberölés áldozatává?” Ezzel a címmel tartott irányított beszélgetést Balázsné dr. Busku Terézia főügyészségi csoportvezető ügyész és Dr. Nádor Zoltán törvényszéki bíró.

„Te ne legyél áldozat!”címmel Karakas László nyugállományú rendőrezredes rendőrségi főtanácsos avatta be a diákokat az áldozattá válás elkerülésének fortélyaiba.

„Biztonságos internet” címmel internet biztonsági szakértő tartott előadást a biztonságos világháló használatáról. Pontosan 9 percre volt szüksége Som Zoltánnak, hogy kiiktassa a jelszóval titkosított gépről és dokumentumról a védelmet egy rendelkezésre álló erre a célra használható számítógépes program futtatásával.

A nap programjában érdekes színfolt volt a fegyvertechnikai bemutató, valamint a baleset- és bűnmegelőzési „infostand”, amelyen valamennyien részt vettek. Apró ajándékokkal honorálták a hibátlanul kitöltött különböző témájú kérdőíveket.  Ugyancsak mindenki megnézte az igazságszolgáltatás történetét bemutató interaktív kiállítást is, amelynek anyagát a helyi levéltár bocsátotta rendelkezésre. A diákok kipróbálhattak például a derest, továbbá olyan eredeti ítéleteket és okiratokat nézhettek meg, amelyen például halálos ítélet került kiszabásra. A Tiszafüredi Járásbíróság által őrzött relikviákból is kiállítottak néhányat, így például eredeti cselédkönyvet, végrendeleteket láthattak az érdeklődők.

Az egész napos programot Kissné dr. Szabó Judit, a törvényszék elnöke azzal zárta, hogy a programon való részvételnek köszönhetően minden résztvevő megismerkedett a legalapvetőbb jogi tudnivalókkal, a bírósági szervezetrendszer működésével, valamint belekóstolhatott a diákságot leginkább érintő jogszabályokba.

A közösségi élménynek része volt az is, hogy a bíróság dolgozóinak alkotásaiból is kiállítást tártak a vendégek elé. Közösségi volt az élmény abban a tekintetben is, hogy a helyi Nyitott Bíróság munkacsoport közösen az egész törvényszék és a társszervek, a rendőrség, az ügyészség dolgozóival együttműködve szervezték a programot. A kreatív alkotás adta öröm és a fiatalok iránti szeretet érződött a rendezvény minden egyes eleméből. A minden apró részletre gondot fordító figyelmességet a közönség a zárásként levetített mediációt (közvetítői eljárást) bemutató filmet követő spontán tapssal köszönte meg.

Budapest, 2014. október 24.