Krakkóban a Kaposvári Törvényszék

A Krakkói Területi Bíróság és a Kaposvári Törvényszék között létrejött partnerkapcsolat keretében 2016.junius 6-9-ig szakmai látogatást tett egy kaposvári küldöttség Krakkóban. Beata Morawiec elnök asszony meghívására dr. Hajnal Éva törvényszéki elnök kíséretében dr. Trombitás Gábor a Marcali Járásbíróság elnöke és dr. Vörös Viktor bírósági titkár utazott a lengyel királyi városba.
 
A találkozó fő témája a lengyelországi tárgyalótermi kép-és hangfelvétel bemutatása, az e körben a Krakkói Területi Bíróság illetékességi területén szerzett gyakorlati tapasztalat megosztása volt. Előadás, informatikai bemutató, tárgyaláslátogatás és kötetlen beszélgetés révén ismertették a vendéglátók az általuk alkalmazott jegyzőkönyvezési módszert.
 
Ezen túlmenően a szakmai programok a lengyel igazságszolgáltatási rendszert, a tervezett változtatásokat, a polgári eljárásjogok összehasonlítását és a bíróképzés rendszerét érintették.
 
Vendéglátóik kíséretében a kaposvári bírók ellátogattak a Miechów-i Kerületi Bíróságra, ismerkedtek egy lengyel kisbíróság működésével, melynek különlegessége, hogy az ország legrégibb bírósági épületében működik, mely kolostornak épült.
 
A Krakkói Nemzeti Igazságszolgáltatási és Ügyészségi Főiskolán az igazságügyi elő- és továbbképzés rendszerét ismerhették meg.
 
 
A szakmai programok mellett a wieliczkai sóbányában alapfokú bányászképzésen is átestek a csoport tagjai és esti séta közben gyönyörködhettek Krakkó világörökség részét képező belvárosában.
 
Kaposvár, 2016. június 13.
 
Kaposvári Törvényszék Sajtóosztálya