A Krakkói Területi Bíróság delegációja tett látogatást a Kaposvári Törvényszéken

Immáron harmadik alkalommal került sor szakmai találkozóra a Krakkói Területi Bíróság és a Kaposvári Törvényszék között.

2015. október 12. és 15. között a Krakkói Területi Bíróság elnöke volt a Kaposvári Törvényszék vendége. A találkozóra elkísérte őt a krakkói bíróság elnökhelyettese és egy másodfokon eljáró törvényszéki büntető bíró.

Az előzetesen megbeszélt szakmai téma a büntetőjog, büntető eljárásjog helyzete volt, tekintettel arra, hogy Lengyelországban jelenleg jelentős változások mennek végbe e téren.

Ennek megfelelően a büntetőjog fényében zajlottak a szakmai megbeszélések. Bemutatásra és összehasonlításra kerültek a lengyel és a magyar büntetőjog legfőbb intézményei, eljárási szabályai. Első- és másodfokú büntető tárgyalás látogatásával szerezhettek tapasztalatot lengyel kollégáink az eljárásjogi gyakorlatról.

Sor került a Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet meglátogatására is, bemutatva egyben a bv bíró feladatkörét is.

A szakmai programokon kívül – tekintettel arra, hogy a krakkói bíróság élén történt személycserék miatt az elnök és elnökhelyettes először járt Kaposváron – bemutatásra került a törvényszék épülete, valamint látogatást tettek a Fonyódi Járásbíróságon, és a bíróság fonyódi üdülőjében is.

A büntetőjogon kívül a kötetlen esti beszélgetések során számos téma szóba jött, így különös érdeklődéssel figyelték külföldi vendégeink az igazságszolgáltatás magyarországi helyzetét, a megvalósult önkormányzatiságról és hivatali vezetésről szóló beszámolót.

Kötetlenebb program keretében a két bíróság képviselői felkeresték Balatonbogláron a Magyar Lengyel Barátság Házát, mely egykor a II. világháború elől Magyarországra menekült lengyelek számára épült iskola volt, és megemlékeztek a menekültekről.

A kifejezetten baráti légkörben lezajlott találkozó mindkét fél részére számos tapasztalattal, újdonsággal szolgált.

Kaposvár, 2015. október 19.