Külföldi bírák a Kaposvári Törvényszéken

Az Európai Igazságügyi Képzési Hálózat rövid távú csereprogram keretében 2014. szeptember 15-17. között egy büntető ügyszakos és egy polgári ügyszakos spanyol bíró, illetve egy közigazgatási és családjogi ügyszakos brit bíró vendégeskedett a Kaposvári Törvényszéken.

Kulcsfontosságú a nemzeti bírák szerepe az európai igazságszolgáltatási rendszerben, a bírák közösségi jogi ismeretei. Az EJTN a csereprogrammal lehetőséget teremt a hatékony igazságügyi együttműködésre, nem csupán az európai jog ismeretét szélesíti, hanem más tagállamok jogrendszereinek kölcsönös általános ismeretét is lehetővé teszi.

A szakmai program keretében a vendégek büntető, polgári és családjogi ügyben tartott tárgyalást hallgattak, megállapították, hogy hazájukban az eljáró bíró jóval passzívabb mint Magyarországon. Megismerkedtek a cégbíróság munkájával is, amely újdonságként hatott rájuk, ugyanis a cégnyilvántartásokat sem Angliában, sem Spanyolországban nem a bíróságok intézik. Megtekintették a Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetet, értékelték a tisztaságot, ami nem jellemző hazájuk börtöneiben.

Szabadidejükben Kaposvár és Somogy megye nevezetességeivel ismerkedtek, ellátogattak a Rippl Rónai Múzeumba és kellemes ebédet töltöttek el Rádpusztán.

Kaposvár, 2014. szeptember 24.