Külföldi ügyészjelöltek látogatása a Magyar Igazságügyi Akadémián

Az AIAKOS csereprogram keretében 2014. november 18-án egy francia és egy belga ügyészjelölt látogatott a Magyar Igazságügyi Akadémiára, ahol előadásokat hallgattak a magyar igazságszolgáltatás felépítéséről, a bíróvá válás folyamatáról, az akadémia képzési rendszeréről, valamint a bíróságok központi igazgatásáról és az OBT működéséről. Az előadásokat rövid szakmai beszélgetés követte.
 
A vendégeket dr. Matusik Tamás, a Nemzetközi Kapcsolatok Osztályának vezetője és dr. Viplak Ádám beosztott bírósági titkár fogadta. A két ügyészjelölt számára a Legfőbb Ügyészség biztosít szakmai programot, ennek része volt a MIA-n tett látogatás is.
 
Az Európai Igazságügyi Képzési Hálózat (EJTN) tavaly indította útjára az AIAKOS programot, melynek keretében a jövő bíró és ügyész generációja kap lehetőséget arra, hogy egy hetes szakmai csereprogram keretében megismerje az EU tagállamainak igazságszolgáltatását. 
 
A programban az Országos Bírósági Hivatal idén is részt vesz: 2014. december 1-5. között 8 bírósági titkár utazhat Európa különböző országaiba tapasztalatot cserélni, és szintén 8 külföldi bírójelöltnek van lehetősége hazánkba látogatni. 
 
Budapest, 2014. november 19.