Kulturális Örökség Napjai rendezvény a Fővárosi Törvényszéken

A Fővárosi Törvényszék  idén először vett részt a Kulturális Örökség Napjai rendezvényen, melynek ezúttal a historizmus korához kapcsolódó épületek bemutatása volt – egyebek mellett - a központi témája.
 
Többszáz érdeklődő kereste fel szeptember 20-án a törvényszéket, ahol a Nyitott bíróság programhoz kapcsolódó rendezvény kertében a látogatók megismerkedhettek a műemléki épület történetével, a Feszty-képekkel díszített, eredetei pompájában tündöklő esküdtszéki teremmel és az 1800-as évekbeli könyvritkaságokkal büszkélkedő könyvtárral. 
 
A Fővárosi Törvényszék titkárai vezetett séta keretében mutatták be a Hauszmann Alajos tervezte épületet, amely máig méltán őrzi az igazságügyi palota tekintélyét, és tájékoztattak az igazságszolgáltatás egy-egy mozzanatát megörökítő Feszty -képekről. A látogatók a könyvtárban olyan könyvritkaságokat is megtekinthettek, mint az 1830-as Werbőczy Hármaskönyve, az 1899-es Söradó törvény és szabályok, valamint a Pesti Királyi Törvényszék elnökének, méltóságos Sárkány József úrnak a születésnapjára készített fotóalbum.
 
A nyílt nap keretében az ELTE Perjátszó Köre két alkalommal is nagy sikerrel mutatta be az esküdtszéki teremben a Bibó István életének egy-egy mozzanatáról és az ellene folytatott eljárásról szóló Bibó-akták című perjátékát. Az előadást követően a látogatók megtekinthették a Bibó István életét és gondolatait bemutató kiállítást is. 
 
További képek megtekinthetők a Fővárosi Törvényszék facebook oldalán.
 
Budapest, 2014. szeptember 25.