Kulturális Örökség Napjai a Szegedi Törvényszéken

A Szegedi Törvényszék 2014-ben első ízben csatlakozott a Kulturális Ökség Napjai rendezvénysorozathoz. A rendezvény célja megálmodói szerint, hogy „egyfajta mozgósító akció legyen, mely a polgárokban erősíti a kulturális örökség megóvásának igényét.” Ennek érdekében megfogalmazott céljuk „megismertetni, közelebb vinni az európai polgárokat kulturális örökségükhöz és felhívni a figyelmüket az örökség folyamatos megőrzésére, védelmére.”
 
2014. szeptember 20-án és 21-én közel hatvan érdeklődő tekinthette meg a szegedi nagy árvizet követően, mindösszesen kettő év alatt felépített Törvényszéki Palota épületét, amely jelenleg a Szegedi Törvényszéknek, a Szegedi Járásbíróságnak, a Központi Nyomozó Főügyészség Szegedi Regionális Osztályájának és a Szegedi Járási Ügységnek ad otthont. A látogatók szemügyre vehették az „Igazságnak” címzett épület építészeti értékeit. A tárlat során Csizmadia Edit, a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár munkatársa az épület történetéről mesélt, illetve szemelvényeket olvasott fel az épület átadása kori tudósításokból.
 
A Szegedi Törvényszék – ahogy eddig is – a jövőben is kiemelt hangsúlyt kíván fordítani az épített örökség védelmére és annak – lehetőségeihez mérten – mind szélesebb körben ismertté tételére.
 
A programról bővebb információkat az alábbi hivatkozásokon olvashat: http://www.oroksegnapok.hu/, www.sk-szeged.hu 
 
A rendezvényről készült képek megtekinthetők itt.

 

Szeged, 2014. szeptember 23.