Lencsevégen a bíróság: Bemutatták a „Fókuszban a bíróság” kötetet (VIDEÓ)

Az igazságosságunk nem csupán az ítélet tartalmában jelenhet meg, hanem abban is, ahogy az emberek irányába fordulunk. A Fókuszban a bíróság fotópályázat a nyitottság jegyében született meg 2014-ben. Az elmúlt négy év alatt több mint 230 pályázó 1200 képpel nevezett, évente átlagosan 300 pályamű érkezik. Minden egyes kép újabb és újabb történet, amely együtt egy kötet darabjaiként állhatott egésszé – mondta dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke 2018. április 26-án, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban, a Fókuszban a bíróság kötet bemutatóján. Az exkluzív kiadvány a 2014 óta minden évben meghirdetett fotópályázat kiemelkedő fotóit sorakoztatja fel. 
 
 
Az OBH mindenki számára nyitott fotópályázatára érkező képek a bírósági épületeket, épületrészleteket, életképeket, tárgyakat és a digitális környezetet is ábrázolják. A képek betekintést nyújtanak a bírósági munka mindennapjaiba. Az alkotásokat eddig kiállítások alkalmával tekinthették meg az érdeklődők, most pedig a több mint 180 oldalas „Fókuszban a bíróság” kötet is bemutatja a fotográfiákat. Összesen 75 fotós több mint 150 alkotása tekinthető meg a kiadványban. 
 
 
 
Dr. Handó Tünde a könyvet bemutató eseményen elmondta, cél, hogy a bíróságok ne csak az ott pereskedők számára legyenek elérhetőek, nyilvánosak, hanem mindenki számára, akik a bíróságok iránt, mint kulturális központok iránt is érdeklődnek. Az OBH 2012-ben megalkotott egyik célkitűzése a bíróságoz való hozzáférés egyszerűsítése. Ez nem csupán a bíróságok fizikai elérhetőségét,megközelíthetőségét jelenti, hanem azt is, hogy a bíróság elérhető és érthető legyen minden polgár számára.  
 
A kötetet Szarka Klára kurátor-fotótörténész és Molnár Zoltán a kötet szerkesztője, fotóművész, a „Fókuszban a bíróság” pályázat bíráló bizottságának tagja mutatta be.