Lezárult a talárpályázat

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) tavaly hirdette meg talárpályázatát, amelyre a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) hallgatói talárokat terveztek.  Az egész bírósági szervezetet megmozgató pályázat lezárult, a négy legjobb tervet készítő diák díjazásban és elismerő oklevélben részesült.
 
A pályázat célja az volt, hogy a bírói hivatás méltóságát tükröző, ám mégis modern talárok készüljenek a bírói kar számára. A tervezés során az OBH először felmérte, hogyan képzelik el a szervezetben dolgozók az új talárt. Csaknem 1400 vélemény érkezett be, a bírói kar mintegy fele kitöltötte a kérdőívet. Kiderült, a bírák többsége a továbbiakban is a fekete színt preferálná és nem tartaná indokoltnak a női és férfi talár megkülönböztetését. 
 
A tervezőket segítendő az OBH személyes egyeztetésre is lehetőséget biztosított a hallgatók számára, ahol Bódiné dr. Beliznai Kinga, az ELTE adjunktusa talártörténeti előadást tartott.
 
Bódiné dr. Beliznai Kinga: "TALÁR VAGY DÍSZMAGYAR? - Adalékok a bírói uniformis történetéhez" című tanulmánya itt olvasható.
 
A pályázatra 13 hallgató küldte be terveit, ezekre a központi bírósági intranetes felületen is lehetett szavazni. A négy legjobbnak ítélt munkából mintakollekció készült, a hallgatók talárterveiből pedig kiállítás nyílt az OBH aulájában. A talárokat a bírák fel is próbálhatták és szavazhattak az általuk legjobbnak ítélt munkákra.  
 
A pályázatok az alábbi hivatkozásokra kattintva elérhetőek. 
 
 
A talárpályázat zárásaként a Bíráló Bizottság 2017. június 28. napján a négy legjobbnak ítélt terv tervezőjét, Béla Esztert, Horváth Júlia Ilonát, Vetlényi Almát és Gyimóthy Noémit díjazásban és elismerő oklevélben részesítette. Az egyetemisták tervei és a projekt a MOME nemrégiben megjelentetett egyetemi évkönyvében, a Made in MOME 2016 című kötetben is megtekinthető.  
 
A pályaművek Varga Edinát, a Kúria művészeti vezetőjét is megihlették.