A magyar bíróságok kiemelkedő teljesítményéről is szó esett az Országgyűlés Európai ügyek bizottságának ülésén

Kiváló helyezéseket ért el több kategóriában Magyarország az Európai Bizottság (EB) igazságügyi eredménytábláján. Az értékelést évente teszik közzé, az idei az ötödik – közölte az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke az Országgyűlés Európai ügyek bizottsága előtt tartott július 3-i beszámolójában. Dr. Handó Tünde kiemelte: az eredménytábla azt bizonyítja, hogy objektív mérések alapján is megkérdőjelezhetetlen a magyar bíróságok teljesítménye. 
 
A bizottsági ülésen dr. Szecskó József, az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi szolgáltatásokért felelős helyettes államtitkára emlékeztetett arra, hogy a jó eredmények eléréséhez tettrekész ítélőtáblai és törvényszéki elnökökre is szükség volt, ezen vezetők kinevezése pedig az OBH elnökének feladata. Dr. Hörcsik Richárd, a bizottság elnöke pedig mindehhez hozzátette: munkájáért minden bírót és igazságügyi dolgozót köszönet illet, teljesítményükre az egész ország büszke lehet. 
 
Mint arról korábban már beszámoltunk, az igazságügyi eredménytábla a polgári jogi, a kereskedelmi és a közigazgatási ügyek tekintetében hasonlítja össze a tagállamok igazságszolgáltatását. Magyarország az ítélkezés hatékonyságára vonatkozó mutatók többségét illetően már az elmúlt években is a rangsor első harmadában foglalt helyet. Ezeket az ügyforgalmi eredményeket a most vizsgált 2016-os évben a bírósági szervezetnek nem csupán fenntartania, hanem javítania is sikerült. A közigazgatási ügyeket valamennyi ítélkezési szinten a magyar bíróságok bírálják el a leggyorsabban az Európai Unióban, míg az első fokú közigazgatási ügyek száma hazánkban a 2. legalacsonyabb. Ugyancsak Magyarországon a 2. leggyorsabb a fogyasztóvédelmi ügyek bírósági felülvizsgálata, a közvetítői eljárások előmozdításában pedig hazánk az első.