A Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara elnöksége látogatott el az OBH elnökéhez

A Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara (MISZK) megbízott elnöke, Agárdi Tamás és elnökhelyettese, Latorczai János 2014. június elején kereste fel dr. Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökét, közös megoldást keresve a szakértők problémáinak megoldására, továbbá, hogy miként segítsék az igazságügyi szakértők hatékonyabb közreműködését az igazságszolgáltatási eljárásokban. A megbeszélésen szó esett a szakértők megbecsüléséről, a mintegy 1000 fős létszámcsökkenésről, a kamara elöregedéséről, a szakértői alkalmasságról, a szakértők és a bíróságok közötti kapcsolat szorosabbá tételéről.

Az MISZK beszámolt az OBH elnökének azon kezdeményezéséről is, hogy a szakértői kompetenciák karbantartását, felügyeletét, a névjegyzék vezetését szeretnék kamarai hatáskörbe vonni, és jelezték, hogy igény esetén előadásokat, tájékoztatókat tartanának a bíráknak arról, hogy miként lehetne a szakértőknél felhalmozódott tudást hatékonyabban mobilizálni az igazságszolgáltatás számára.

Handó Tünde, korábban többször is kifejtette, hogy javítani kell az igazságszolgáltatásban résztvevők együttműködésén, ezzel is javítva az ítélkezés időszerűségét, és a folyamatban résztvevő minden szereplő megítélését.

A témában 2014. szeptemberében újabb találkozóra kerül majd sor. Ezen alkalomig az MISZK egy javaslatot fogalmaz majd meg, melyek közösen vitatnak meg az OBH elnökével.

Budapest, 2014. június 24.