Más gondolkodásmódot igényel a július 1-jén hatályba lépett új büntetőeljárási törvény a bíráktól – interjú dr. Budai Vincével, a Tatabányai Törvényszék kollégiumvezetőjével

Más gondolkodásmódot igényel a július 1-jén hatályba lépett új büntetőeljárási törvény a bíráktól, mondta el 2018. augusztus 2-án az InfoRádió Paragrafus című műsorában Budai Vince, a Tatabányai Törvényszék Büntető Kollégium vezetője. Példaként megemlítette, hogy jelentősen átalakul az előkészítő ülés szerepe, s hogy mai formájában nem ismerte korábban az egyezséget sem.

Budai Vince kiemelte: az új Be. valamennyi jogalkalmazásban részt vevő szervtől, hatóságtól, de akár a felektől, a terhelttől, a védőtől vagy a sértettől, mint magánféltől is egy aktívabb szerepet igényel. És erre kell felkészülnünk, nem csak nekünk bíróknak, hanem mindenkinek.”

A bírók elméleti felkészítése az új eljárási szabályok alkalmazására szerinte megtörtént, a gyakorlati jogalkalmazás viszont hozhat olyan helyzeteket, amire a tárgyalóteremben kell majd megtalálni a választ.

A kollégiumvezető kitért továbbá arra ,hogy a fellebbviteli bíróságoknak az új Be. hatálybalépésével csökkent a lehetőségük a hatályon kívül helyezésre. A részleges megalapozatlanságot vagy részbeni megalapozatlanságot a másodfokú bíróságnak immár kötelessége kiküszöbölni. Erre július 1-je előtt lényegében nem volt mód, s ezért akkor sokkal könnyebben elhúzódhatott egy-egy büntetőügy.

Az interjút ide kattintva hallgatható meg.