"Mediáció: megegyezés vitás ügyekben" - interjú dr. Parti Mónikával

Büntető ügyekben évek óta alkalmazható, polgári peres eljárásban pedig januártól elfogadott a mediáció. Az eljárás megegyezést hivatott teremteni a vitás felek között.

Üres a pad a Szombathelyi Törényszék folyosóján. A leterhelt bíróságokat is tehermentesítheti az az alternatív jogvita-rendezési módszer, ami egyre elterjedtebb napjainkban. A mediáció egy olyan közvetítői eljárás, amely büntetőügyekben 2013 óta, polgári pereknél pedig idén januártól vehető igénybe.

Parti Mónika:
"A mediációval nem vesszük ki az igazságszolgáltatásból az ügyet, hanem adunk egy alternatív lehetőséget a megoldásra. Ha nem ment, semmi baj, visszakerül az igazságszolgáltatás törvényes medrébe. Azon kívül azt is el kell mondani, hogy a mediáció nem csodaszer, nem old meg mindenkinek minden problémáját. De egy olyan próbálkozás, ami gyorsabbá, olcsóbbá és a felek számára talán elfogadhatóbbá teszi a megoldást, hiszen az ő akaratuk is benne van."

A mediációval az összes érintett nyerhet. A sértett kártérítést, vagy jóvátételt kaphat, a vádlott nem válik büntetett előítéletűvé, a kisebb súlyú bűncselekmények pedig kikerülhetnek az igazságszolgáltatásból. Persze az eljáráshoz mindkét fél beleegyezése szükséges.

Parti Mónika büntetőbíró, Szombathelyi Járásbíróság
Ez a mediáció egészére érvényes. Tehát csak én akarok mediálni, de a másik fél nem járul hozzá, ez nem lehetséges. A mediációnak pont az a lényege, hogy kettőnk között létrehoz egy egyeszséget. Tehát minden esetben mindkét fél hozzájárulása kell."

Vas megyében még nincsen bírósági mediátor, a képzés azonban hamarosan elindul. Addig is a Zala megyében működő mediátorhoz fordulhatunk.

2013. március 25., tvszombathely.hu

Az interjúval kapcsolatos videóanyagot ide kattintva tekinthetik meg.