Mediációs konferencia Keszthelyen – nemzetközi részvétellel

 
Keszthelyen rendezték a „II. Mediációs Panoráma” Nemzetközi Konferenciát 2014. szeptember 4-6. között a Bírók a Mediációért Egyesület szervezésében. A konferenciát dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke nyitotta meg, kiemelve a bírósági közvetítés máig elért eredményeit is. Hangsúlyozta a mediáció társadalmi értékét, s mint mondta, teljessé vált a bírósági közvetítői hálózat a jelenleg kijelölt 72 titkár és 38 bíró bírósági közvetítővel, akik közül többen, mint frissen kijelöltek a közeljövőben kezdik meg működésüket.
 
A 160 fő részvételével rendezett konferencián a magyar előadók mellett Franciaország, Svájc, Portugália, Németország, Olaszország, Brazília, Horvátország és Belgium is képviseltette magát egy-egy előadóval. Nagy élvezettel hallgatta a közönség egy jelenleg Magyarországon élő mauritiusi és egy brazil ügyvéd előadását is.
 
A konferencia résztvevői a francia jogalkalmazás legfelsőbb szintjei és a mediáció kapcsolatáról, a mediáció magyarországi lehetőségeiről, az eljárásjogi kodifikációról, a mediáció polgári, gazdasági, családjogi, büntető, szabálysértési, munkaügyi perekben, jogvitákban való megjelenéséről hallgathattak angol és francia szinkrontolmácsolással zajló előadásokat.
 
A bírósági közvetítésről dr. Zámbó Ágnes, a Pécsi Törvényszék Polgári – Gazdasági – Közigazgatási – Munkaügyi Kollégiumának vezetője tartott előadást, míg a szintén Pécsi Törvényszéken teljes munkaidőben dolgozó dr. Exner Zoltán bírósági közvetítő saját eseteiből vett tapasztalatait osztotta meg előadásában.
 
Dr. Exner Zoltán bírósági közvetítő Baranya megye területén végez bírósági közvetítői tevékenységet. A Székesfehérvári Törvényszék egyik bírósági közvetítője, dr. Bazsó Bernadett munkaügyi eseteket ismertetett, míg dr. Markovics Róbert, a Kaposvári Törvényszék bírósági közvetítője családjogi esete konklúzióit osztotta meg a közönséggel. A rendezvényrésztvevőinek körülbelül harmad része érkezett a bírósági szervezetből, voltak nagy számban közjegyzők, néhány ügyvéd és több mediátor.
 
Tudjon meg többet a bírósági közvetítésről: http://birosag.hu/allampolgaroknak/mediacio/birosagi-kozvetitoi-eljaras