Mediációs workshop a Gyulai Törvényszéken

A Gyulai Törvényszék Dísztermében 2014. április 14-én a szervezetfejlesztési program keretében workshop megtartására került sor, amelyen a bírósági mediáció eddigi tapasztalatairól, és az elért eredményekről tartottak előadásokat, illetve kerekasztal beszélgetés során fejthették ki véleményüket a résztvevők. A rendezvényen az Országos Bírósági Hivatal Bírósági Főosztálya részéről dr. Tolnai Kata mondott köszöntőt. Ezt követően dr. Gyengéné dr. Nagy Márta, az OBH Mediációs Munkacsoportjának vezetője, dr. Szabó Mária, a Gyulai Törvényszék tanácselnöke és mediációs koordinátor, valamint Szirbikné dr. Makó Tímea mediátor tartottak előadásokat a bírósági közvetítés eredményeiről, tapasztalatairól, továbbá a mediáció intézményében rejlő további lehetőségekről.

A rendezvény alkalmat nyújtott arra is, hogy bemutassák azt a filmet, melyet a bírósági közvetítői eljárással kapcsolatban a Gyulai Törvényszéken forgattak le. A film egy valósághű szituáción keresztül, közérthető módon mutatja be a bírósági közvetítői eljárás menetét. Érdekesség, hogy a szereplőket hivatásos színészek játszották, de bírósági dolgozók is közreműködtek benne. A film elkészítésében szakértő stáb vett részt, és a szakmai hitelesség megőrzése érdekében Szirbikné dr. Makó Tímea bírósági mediátor játszotta a közvetítő szerepét.

Dr. Szabó Mária, a Gyulai Törvényszék mediációs koordinátora elmondta, hogy a filmet az érdeklődők megtekinthetik a Gyulai Törvényszék honlapján, és erre irányuló igény esetén más törvényszék rendelkezésére is bocsátják, továbbá tervezik azt is, hogy a filmet a „Nyitott Bíróság” program keretében is bemutatják a résztvevő diákoknak.

Az előadásokat és a filmvetítést követően a meghívott vendégekkel egy kötetlen kerekasztal beszélgetés formájában vitatták meg a résztvevők a bírósági közvetítés aktuális kérdéseit, a bírósági közvetítéssel kapcsolatos, megvalósításra váró ötleteket.

Gyula, 2014. május 8.