A mediációval mindenki jól jár

A mediációval mindenki jól jár: a felek azért, mert amit maguk vállalnak, azt sokkal hamarabb és szívesebben teljesítik, az állam azért, mert ez az eljárás jóval költséghatékonyabb, a társadalom pedig azért, mert a megbékélést szolgálja. Az Országos Bírósági Hivatal ezért kiemelt feladatának tekinti a jogintézmény minél szélesebb körű alkalmazását.

A cél elérése érdekében 2014. szeptember 4-6. között Keszthelyen rendezik meg a II. „Mediációs Panoráma” című nemzetközi konferenciát. A program minden területet felölel, ahol lehetőség van a mediáció alkalmazására, így a szabálysértési jogot, a büntető anyagi és eljárásjogot, a büntetés-végrehajtási jogot, a családjogot, a gazdasági jogot és a munkajogot. A hazai tapasztalatok és törekvések mellett a résztvevők megismerkedhetnek más országok – például Franciaország, Horvátország, Németország - gyakorlatával is. A szakmai fórum legfontosabb törekvése az együtt gondolkodás és a közös munka, ami nemcsak a bírósági szervezetben dolgozókra, hanem más szakterületek képviselőire – ügyészekre, ügyvédekre, közjegyzőkre, elméleti szakemberekre - is kiterjed. A konferencia három fő szempontja tehát: a nemzetközi kitekintés, a különböző szakmák felőli megközelítés és véleményösszegzés, valamint a gyakorlat bemutatása és értékelése.

A szakmai esemény megrendezése azért is indokolt, mert új a Büntető Törvénykönyv és a Polgári Törvénykönyv, készül az új Büntető eljárásjogi törvény, és a büntetés végrehajtásban is új szabályokat terveznek. Emellett idén lépett életbe a szabálysértési eljárásban is a mediációs rész.

Ebben a témában készült interjúnkat az alábbi linken, a konferencia programját itt, a mediációról bővebb információt pedig itt olvashat.

Budapest, 2014. szeptember 2.