Megalakult az Észak-Magyarországi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium

Nyíregyházán ünnepélyes keretek között június 14-én megalakult az Észak-Magyarországi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, a Nógrád megyei, Heves megyei és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közigazgatási és munkaügyi bíráinak speciális, szakmai testülete.

Az alakuló ülésen részt vett dr. Kalas Tibor, a Kúria Közigazgatási és Munkaügyi Kollégium vezetője, dr. Tálné dr. Molnár Erika, a Kúria Közigazgatási és Munkaügyi Kollégium vezető-helyettese.

A Kollégium elfogadta a működési rendjét szabályozó ügyrendet, illetőleg véleményt nyilvánított a regionális kollégiumvezetői tisztségre benyújtott pályázatokról.

A testület feladata a közigazgatási- és munkaügyi ügyszakban az ítélkezés magas színvonalának és a jogegységnek a biztosítása.

Az igazságügyi reform részeként elfogadott törvényi rendelkezés folytán 2013. január 1. napjától az önálló munkaügyi bíróságok bírái és a korábban a törvényszékeken elsőfokon ítélkező közigazgatási ügyszakban eljáró bírók alkotják új elnevezéssel, egy szervezeti egységben, Budapesten és az ország 19 megyéjében működő közigazgatási és munkaügyi bíróságokat.

A különbíróságok szakmai testületeiként alakultak meg a közigazgatási és munkaügyi regionális kollégiumok. A Fővárosi Törvényszék önálló regionális kollégiumot alkot, a 19 megyében pedig további öt kollégium jött létre.