Megalakultak a közigazgatási és munkaügyi regionális kollégiumok

A közigazgatási és munkaügyi különbíróságok 2013. január 1-jén jöttek létre Budapesten és az ország 19 megyéjében. A különbíróságok szakmai testületeiként pedig megalakultak a közigazgatási és munkaügyi regionális kollégiumok, melyek célja és feladata az ítélkezés szakmai színvonalának emelése és a jogalkalmazás egységességének a javítása.  A Fővárosi Törvényszék önálló regionális kollégiumot alkot, a 19 megyében pedig további öt kollégium jött létre.

Az év első 5 hónapjának adatai szerint a bírósági szervezetrendszer átalakítása, azaz a közigazgatási és munkaügyi bíróságok felállítása beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

A közigazgatási ügyszakban az év első 5 hónapjában 5.312 peres és 2.170 nemperes ügy érkezett a közigazgatási és munkaügyi bíróságokra. Az ügyérkezés időbeli eloszlása meglehetősen egyenletes volt. A területi eloszlás adatai szerint a fővárosba érkezett az ilyen ügyek 1/3-a, a Budapest Környéki Törvényszékhez pedig további 11%-a. A befejezések száma minden hónapban meghaladta az érkezést, ezért a folyamatban maradt perek száma az időszak során végig csökkent.

A munkaügyi ügyszakban látványosan javult a helyzet. A peres ügyekből hónapról hónapra többet intéztek el, mint amennyi érkezett. Így a folyamatban maradt perek száma az előző év végi 10.235-ről 8.140-re csökkent. A nemperes ügyeknél is számottevő a javulás: mindössze 64 ilyen ügy volt folyamatban május végén, ez 28 üggyel kevesebb, mint 5 hónappal korábban. A fővárosba a perek 29%-a, a Budapest Környéki Törvényszékhez pedig további 10%-a érkezett.

A megalakult regionális kollégiumok:
Észak-dunántúli Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium – kollégiumvezető dr. Szőke Zoltán,
Dél-dunántúli Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium -  kollégiumvezetője dr. Varga Rita,
Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium - megbízott kollégiumvezető dr. Majercsik Erika,
Közép-Magyarországi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium - megbízott kollégiumvezető dr. Stefancsik Márta Anna,
Alföldi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium – kollégiumvezető dr. Cséffán József  és
Észak-magyarországi Közigazgatási és Regionális Kollégium -  kollégiumvezető dr. Demjén Péter.