MEGKEZDŐDÖTT A BE. KÉPZŐK KÉPZÉSE

Megkezdődött az új Be-re történő felkészülés jegyében a képzők képzése január 22-én a Magyar Igazságügyi Akadémián.
 
A rendezvényt dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke nyitotta meg, aki kiemelte, hogy napjainkban a bíróságoknak egy gyors ütemben és érdemben változó jogszabályi környezet kihívásainak kell megfelelni. Hangsúlyozta, hogy a bírósági szervezet a különböző kodifikációs javaslatok véleményezésével aktívan részt vett az új Be. előkészítésében, most pedig a törvény alkalmazására kell felkészülnie. Kifejezte a meggyőződését, hogy a bírói kar meglátja a lehetőségeket a kódex hatékonyabb és ésszerűbb eljárást biztosító intézményeiben, és élvezni fogja azok előnyeit.
 
A délelőtt folyamán dr. Kónya István, a Kúria elnökhelyettese a büntetőeljárási alapelvek és alapvető rendelkezések szerepéről és jelentőségéről, dr. Pongrácz Attila, az Igazságügyi Minisztérium Büntető Eljárásjogi Kodifikációs Főosztályának vezetője az új Be. megalkotásának folyamatáról, dr. Frech Ágnes, az E-kódex Be. Projekt Jogszabály-véleményezési és Képzési Munkacsoport vezetője pedig a koncepcionális újításokról tartott előadást.
 
A képzők képzésén az ország egész területéről és valamennyi ítélkezési szintről közel 130 olyan bíró vesz részt, akik a februárban induló helyi képzések előadói lesznek. A résztvevők a héten 27 előadást hallgathatnak meg a kodifikációban és a kézikönyv írásában is közreműködő bírák előadásában.