Megkezdődtek a BKT Projekt bontási munkái

Bontási munkálatokkal folytatódik az elmúlt 50 év legnagyobb jelentőségű, a Budapest Környék Törvényszék évtizedek óta húzódó elhelyezési problémáit megoldó bírósági beruházása. A kor igényeinek megfelelően átalakított, felújított épület-együttes átadását 2016 végére tervezzük.

Az előkészítő munkákat és a bontást követően folytatódhat a tervezés, illetve a 2015 elején kezdődő kivitelezés. A bontási munkálatokkal párhuzamosan épületszerkezeti és épületgépészeti feltárásokat végzünk a megmaradó épületekben. Az összesen mintegy 26.000 m2 alapterületű 12 épület műszaki állapota erősen leromlott ezért indokolt néhány elbontása, illetve felújítása.

A területen megoldható a törvényszék csaknem hétszáz dolgozójának méltó elhelyezése, ezért az igazságszolgáltatás komolyságát, méltóságát és tekintélyét kifejező épületegyüttesben kap majd helyet a jelenleg méltatlan körülmények között működő Budapest Környéki Törvényszék, a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, valamint a Budakörnyéki Járásbíróság. Az ingatlan-együttes része a Bajza utca 10. szám alatt található, fallal lekerített, Fischer József, európai hírű építész által tervezett Bauhaus stílusban épült villa, amit a bíróság kis létszámú konferenciák színhelyeként fog hasznosítani. A kor igényeinek megfelelően átalakított, felújított épület-együttes átadását 2016 végére tervezzük.

A tervezésnél és a kivitelezésnél alapvető szempont, hogy a létesítmény harmonikusan illeszkedjen a környezetébe, ugyanakkor technikailag és megjelenésében megfeleljen a XXI. században támasztható követelményeknek. A kor minden technikai vívmányával felszerelt munkakörnyezet megteremtésén túl egy ügyfélcentrum kialakítását tervezzük, amely az igazságügyi reform céljainak megfelelően szolgálja a nyitott, ügyfélbarát bíróság elveit.

Előzmények:
Az MNV Zrt-vel együttműködve, 2013. elején kormányhatározat útján került a bíróság vagyonkezelésébe a Városligeti fasor 9-13 sz. alatti volt BM-kórház. Jelenleg üresen áll.

Azóta - 2013 első felében - megterveztettük a Fővárosi Szabályozási Keretterv és a Kerületi Szabályozási Terv módosítását, elkészült az épület-együttes geodéziai felmérése illetve megindult a szomszédos ingatlanok tulajdonosainak felkutatása.

A bontásról készült képeket itt tekinthetik meg.

Előzmények:

A BKT projekt sajtótájékoztatójáról itt olvashatnak.

A sajtótájékoztatóról készült képeket itt tekinthetik meg.