Megújult a Magyar Igazságügyi Akadémia

A funkcionális átalakítások révén olyan korszerű képzési és konferencia centrum fogadja az igazságszolgáltatásban dolgozó munkatársakat és a külföldi vendégeket, amely a kor követelményeihez igazodó magas színvonalú szolgáltatásokkal segíti a szakmai munkát. 
A recepcióval és pihenőrésszel átalakított előtér, a vendégtájékoztató információs rendszer, valamint a multifunkciós teremmel kibővült étterem a belsőépítészeti megoldások révén minden tekintetben kiszolgálja a dolgozók és a vendégek igényeit.  
 
A Magyar Igazságügyi Akadémia (MIA) a bírák és az igazságszolgáltatásban dolgozó más munkatársak központi képzési feladatait látja el, az OBH által szervezett rendezvényeknek, nemzetközi konferenciáknak ad helyt. Koordinálja a bírósági szervezet helyi és regionális képzéseit. A MIA a képzéseken kívül a résztvevőknek sport, kulturális és társasági programot is szervez. Jogelődjét, a Magyar Bíróképző Akadémiát 2006-ban adták át.  Az épület akkoriban teljes mértékben eleget tett az oktatás és a vendégek elszállásolása kapcsán felmerülő igényeknek. 2007-ben középület kategóriában építőipari nívódíjat kapott.
Az igazságszolgáltatásban dolgozó munkatársak szakmai fejlődésének elősegítésére az elmúlt években nagymértékben megnőtt a képzések száma, az OBH nemzetközi kapcsolatainak bővülése eredményeként pedig mind több vendég érkezett az Akadémiára. Az igazságszolgáltatásra, ezen belül a Magyar Igazságügyi Akadémiára háruló feladatok megnövekedése halaszthatatlanná tette a létesítmény működésével kapcsolatos stratégia újra fogalmazását és az ehhez szükséges működési feltételek megteremtését. Annál is inkább, mert az épületben az átadás óta csak a legszükségesebb javításokat végezték el.  Az étterem kapacitása a nagyobb rendezvények lebonyolítására már nem volt elegendő, az előtér alkalmatlan volt a vendégfogadásra.  A szállodai nyilvántartás, a beléptetés rendszere elavult. Az ellenőrző szoftverek frissítése, az oktatási, hangosítási rendszerek korszerűsítése elmaradt. Az épület 2014-re pedig már műszakilag is teljes átvizsgálásra, felújításra szorult.
Az OBH elnökének stratégiai céljai között szerepel a bíróságok működéséhez szükséges tárgyi feltételek biztosítása, azok optimális elosztása és hasznosítása, valamint a képzési rendszer fejlesztése és a hivatásrendekkel való együttműködés. Ezen célokhoz igazodva kezdődött meg a Magyar Igazságügyi Akadémia részleges belső felújítása és átalakítása, melynek során a dolgozók véleményét is maximálisan figyelembe vették. Az épület földszinti, vendégfogadására szolgáló részeinek kialakítása kapcsán – annak barátságosabbá tétele érdekében – a munkatársak 2015. január 26. és 2015. február 27. közözött az intraneten szavazhattak, hogy a közzétett belsőépítészeti variációk közül melyik valósuljon meg. A végleges változatról az ország egész területéről beérkező mintegy 2350 szavazata alapján döntöttek
A kivitelezési munkálatok 2015 júliusában kezdődtek, és 2015 októberében fejeződtek meg. 
 
A felújítás keretében megújult a teljes földszinti előtér és a bejárat. Új helyre került a recepció, mellyel szemben a vendégek méltó fogadását és kulturált várakozását biztosító „beszélgetős” helyet alakítottak ki. Megújultak a színek, a bútorzat és a burkolatok is, így a környezet barátságosabbá és otthonosabbá vált. 
A földszinti irodák összevonásával, valamint a meglévő étterem és irodák közötti köztes közlekedő terület átalakításával megduplázódott az étterem kapacitása, ami immár 120 ember kulturált vendéglátásár alkalmas. 
Az étterem bővítése során az irodák helyén kialakított úgynevezett multifunkciós terem az éttermi funkción túl különteremként, kiállító térként is használható, illetve képes élménybeszámolók és szakmai előadások helyszíne is lehet.
 
Új vendégtájékoztató információs rendszer épült ki, így a vendégek a monitorok és kijelzők segítségével tájékozódhatnak az oktatások helyszíneiről, az eseményekről.
 
A fő lépcsőházi lift előterekbe a Debreceni, az Egri, a Kaposvári, a Szegedi és a Veszprémi Törvényszékek által felajánlott, felújított retro bútorok kerültek. A kis asztalokkal, lámpákkal, szőnyegekkel, lámpákkal és polcokkal berendezett terek az elmélyült beszélgetésekre és olvasgatásra is alkalmasak.  
Megújult a teremgarázs-bejáró környezete, új kerítéskapu és egy modernizált beléptető rendszer szolgálja a dolgozók és vendégek biztonságát. 
 
A korszerű, minden elemében az elvárásokhoz igazodó, és a biztonságos munkavégzést szolgáló épület maradéktalanul eleget tesz a MIA kibővült funkcióinak.   
 
Budapest, 2015. november 23.