Megújultak a közvetítői szobák a Kecskeméti a Bajai és a Kiskunhalasi Járásbíróságokon

 
 
2013. szeptember közepén nyílt meg a lehetősége az ügyfeleknek a Kecskeméti Járásbíróságon közvetítő igénybe vételére a peres ügyük békés rendezése érdekében. A Kiskunhalasi Járásbíróságon és a Bajai Járásbíróságon 2015. januárja óta vehető igénybe ugyanezen szolgáltatás.
A közvetítés – vagy más néven mediáció – egy olyan, a hagyományos vitarendező (peres) eljárásoktól lényegesen eltérő megoldás, melynek az a célja, hogy a vitában érdekelt felek kölcsönös megegyezéssel zárják le a vitájukat. Ehhez a vitában nem érintett, semleges, pártatlan harmadik személy, közvetítő (mediátor) segítségét veszik igénybe.
 
A bírósági közvetítés mindezeken túl ahhoz is segítséget nyújt, hogy a per megindulásakor, illetve a per folyamán bármikor, (fellebbviteli eljárásban is) gyorsan, hatékonyan rendezhető legyen a jogvita. A közvetítői eljárás igénybevételével a már elkezdődött per néhány hét alatt befejezhető. A bírósági közvetítés lehetővé teszi, hogy a felek per helyett párbeszéd útján megállapodásra jussanak.
A közvetítői eljárás lényegesen gyorsabb, rugalmasabb, mint a bírósági peres eljárás. A közvetítői eljárásban nem fordulhat elő az, mint ami egy perben, hogy az egyik fél nyer, a másik pedig veszít. A bíróságon dolgozó közvetítő kapcsolatba lép a felekkel, közvetlen, oldott légkörben segít nekik a konfliktus feltárásában és abban, hogy maguk találják meg a megoldást a problémájukra. A megegyezéssel mindkét fél nyer, miközben a megegyezés növeli a felek egymás iránti bizalmát, és javítja a konfliktus miatt megromlott kapcsolatokat is.
 
Az Országos Bírósági Hivatal által 2015-ben kiírt a Bírósági közvetítés működési feltételeit megteremtő és biztosító pénzügyi pályázaton elnyert pénzből beszerzésre kerültek a Kecskeméti Járásbíróság, a Bajai Járásbíróság és a Kiskunhalasi Járásbíróság közvetítőinek munkáját segítő technikai eszközök és az ügyfelek kényelmét is szolgáló bútorzatok. A megújult kecskeméti közvetítői szoba átadására 2016. május 24. napján került sor, a közvetítők ezen a napon megkapták az ügyfelekkel történő kapcsolattartást segítő mobiltelefont is.
 
A Kecskeméti Járásbíróságon Benkovicsné dr. Varga Erika (Kecskeméti Járásbíróság, ügyfélfogadás: csütörtök 13-tól 16 óráig fszt. 7-es szoba, telefonon elérhető: 76/519-519 156-os melléken, ügyfélfogadási időn kívül hétköznap 8-tól 16 óráig 267-es melléken, e-mail: vargaerika@kmet.birosag.hu) és Dr. Perlaki Adrienn (Kecskeméti Járásbíróság, ügyfélfogadás: kedd 13-tól 16 óráig fszt. 7-es szoba, telefonon elérhető: 76/519-519 157-es melléken vagy a 06-20-368-9357-es számon hétköznap 8-tól 16 óráig, perlakia@kmet.birosag.hu) bírósági közvetítők állnak az ügyfelek rendelkezésére.
A Kiskunhalasi Járásbíróságon dr. Páncél Rita (Kiskunhalasi Járásbíróság, telefonon elérhető hétköznap 8-tól 16 óráig 06-77-421-444-es számon), a Bajai Járásbíróságon dr. Thuránszky Nóra (Bajai Járásbíróság, telefonon elérhető hétköznap 8-tól 16 óráig 06-79-322-144-es számon) érhető el és nyújt segítséget a közvetés kapcsán.
 
Kecskemét, 2016. június 9.