Méltó tiszteletadás Juhász Andornak

2014. szeptember 17-én 150 éve, hogy megszületett a Kúria egykori elnöke, Juhász Andor, akinek tiszteletére emléktábla avatásra került sor egykori lakhelyén. A tiszteletadáson beszédet mondott Dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, Dr. Darák Péter, a Kúria elnöke, Dr. Patyi Gergely, az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkára, illetve Dr. Jeszenszky Sándor, aki a helyszínt adó Orlay utcai társasház lakóinak nevében emlékezett.
 
Dr. Darák Péter nagy elismeréssel beszélt elődjéről. A Kúria elnöke elmondta: Juhász Andor korát jogtörténeti nézőpontból nem lehet az állandóság időszakaként jellemezni, elegendő a polgári házasságról, a Közigazgatási Bíróságról vagy a tisztességtelen versenyről szóló törvénycikkekre utalni. Törvényszéki elnökségének időszakában lépett életbe az új polgári perrendtartás és az új ügyviteli szabályok. 
 
Dr. Patyi Gergely államtitkár méltatta a Kúria egykori elnökét, aki megelőzte korát, hiszen olyan - napjainkban is aktuális - témákról értekezett, mint például a bírósági nyilvánosság és a bírói függetlenség intézményrendszere.
 
Dr. Handó Tünde, az OBH elnöke Juhász Andor korabeli beszédéből elevenítette fel az egykori bíró feddhetetlen személyiségét, egyenes jellemét. Kiemelte: Juhász Andor a bírói függetlenség egyik legelszántabb védelmezője és a bíró önmagával szemben támasztott erkölcsi igényességének szószólója volt. Juhász Andornak "a pártatlanság mellett a szerénység és az önmegtagadás" volt a legkimagaslóbb erénye.
 
Végezetül, Dr. Jeszenszky Sándor, a ház lakóinak nevében emlékezett. A nyolcvan éve a társasházban élő lakó beszédében több olyan személyes történetet mesélt el, amelyben az egykori főbíró szerepelt. 
 
 
Példamutató életét az is bizonyítja, hogy a bíró életét folytonos szolgálatnak tekintette és megkívánta, hogy teljes mértékben hivatalának szentelje magát. Az Orlay utcai lakóhelyén elhelyezett emléktábla méltó tiszteletadást jelent a többszörösen kitüntetett főbírónak, és emléket állít kiemelkedő szakmai munkásságának és kiváló személyiségének.
 
 
A rendezvényről készült képek az alábbi linken érhetők el.
 
A rendezvényen elhangzott köszöntők:
 
A rendezvényen részt vett:
dr. Hoffmann Tamás, polgármester
dr. Nyakó Zsuzsanna, OBT soros elnök
Bódiné dr. Beliznai Kinga, egyetemi docens
Juhász Lujza (Juhász Andor unokája)
Kertser Tamás (Juhász Andor dédunokája)
Mensáros Péter (Juhász Andor dédunokája)
Mensáros Zsuzsa (Juhász Andor dédunokája) és férje
Laiszki Eszter (Juhász Andor dédunokája) 
Miklauzic István (Juhász Andor dédunokája) és felesége
dr. Mensáros Dániel (Juhász Andor ükunokája) és felesége
dr. Bujdosó Arnold (Juhász Andor ükunokája)
 
 
Budapest, 2014. szeptember 17.
 
Az Országos Bírósági Hivatal Sajtóosztálya