Mérföldkő az új eljárási kódexek változása

A 2017-es év nagy kihívása az elektronikus eljárások kiszélesítésére, valamint a polgári, a közigazgatási perrendtartás és a büntető eljárásjogi törvény hatályba lépésére való felkészülés – mondta dr. Gyarmathy Judit, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökhelyettese a Kaposvári Törvényszék összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatón. 
 
A hazai bíróságok magas színvonalon és időszerűen ítélkeznek, országos szinten is csökken a folyamatban lévő ügyek száma. Fontos, hogy megőrizzük az eddigi eredményeket, miközben az új eljárási kódexek változásaira is fel kell készülnünk. Ennek érdekében az OBH képzésekkel, tananyaggal és előadásokkal is segíti a bírákat és az igazságügyi alkalmazottakat – emelte ki Gyarmathy Judit.
 
Beszámolt arról is, hogy az elektronikus eljárások bővülése is nagy feladat elé állítja bíróságokat. Robbanásszerű az emelkedés, hiszen míg 2013-ban mintegy 300, addig 2016 második felében már több mint 90 ezer elektronikus beadvány érkezett a bíróságokhoz. Az elektronikusan érkező ügyek száma várhatóan tovább emelkedik majd, ha a büntetőeljárásban is szélesebb körben lehetőség nyílik az elektronikus ügyintézésre. Az OBH elnökhelyettese hozzátette, hogy tágabb körben lesz lehetőség a távmeghallgatásra, és fel kell készülni a tárgyalótermi kép- és hangrögzítés megvalósítására is. 
 
Dr. Hajnal Éva, a Kaposvári Törvényszék elnöke elmondta, az elmúlt évben is időszerűen ítélkeztek a somogyi bírák. A befejezett ügyek száma meghaladta az érkező ügyekét, a két éven túl folyamatban lévő eljárások aránya pedig 5% alá csökkent. Kiemelte, hogy az épületeket biztonságtechnikai berendezésekkel szerelték fel, az OBH által nyújtott pályázati forrásból pedig jelenleg is folyik a törvényszék külső homlokzatának felújítása.