A migrációs eljárások tapasztalatairól adott interjút dr. Tárkány-Szűcs Babett a Szegedi Városi Televíziónak

A Szegedi Városi Televízió Szemközt című műsorának vendége volt dr. Tárkány-Szűcs Babett a Szegedi Törvényszék elnöke, akit az "Egyes törvényeknek a tömeges bevándorlás kezelésével összefüggő módosításáról" szóló törvény 2015. szeptember 15. napjával történő hatályba lépésétől eltelt idő tapasztalatairól kérdeztek.

Dr. Tárkány-Szűcs Babett ismertette az jogszabály hatályba lépésével a büntető, valamint a közigazgatási ügyszakra háruló feladatokat. Az egyes ügyszakot érintő statisztikai adatok kapcsán elmondta, hogy az egy hét alatt 162 büntető eljárás és 7 közigazgatási ügyszakot érintő eljárás indult, melyek szinte mindegyikét első fokon már elbírálták. A Szegedi Törvényszék tevékenységét az Országos Bírósági Hivatal elnöke által kirendelt 130 bíró, 90 titkár és 245 igazságügyi alkalmazott is segíti.

Kiemelte, hogy a bírák hozzáállása példaértékű, hiszen hétköznap 8-tól 18 óráig, hétvégén 8-tól 16 óráig végeznek ítélkező tevékenységet, amely mindenképpen emberfeletti teljesítmény. Munkájuk során esküjüknek megfelelően a jogszabályoknak és lelkiismeretüknek kell megfelelniük.

Az interjút megtekintheti itt. (15 perc 07 másodperctől)

Szeged, 2015. szeptember 24.