„Minden vállalkozó szellemű egyetemistát és bírósági dolgozót is bátorítok, ne hagyják ki ezt a lehetőséget!” - interjú a Mailáth György Tudományos Pályázat 2015-ös nyertesével

Dr. Homa-Hajdu Eszter Júlia a Miskolci Egyetem Állam és Jogtudományi Karának hallgatójaként, 2015-ben jelentkezett a Mailáth György Tudományos Pályázatra, ahol első helyezést ért el. Ezt követően szakmai gyakorlaton vett részt az Országos Bírósági Hivatalban, jelenleg pedig a Miskolci Törvényszéken dolgozik bírósági fogalmazóként. A pályázaton szerzett tapasztalatairól kérdeztük.  
 
 
2015-ben joghallgatóként pályázott a Mailáth György Tudományos Pályázatra. Honnan értesült a pályázatról? Mi volt pályamunkájának témája?
 
2015 nyarán háromhetes szakmai gyakorlatot töltöttem a Miskolci Törvényszéken. Ez idő alatt lehetőségem nyílt több bírával, titkárral és fogalmazóval is beszélgetni a bírósági intézményrendszerről, a mindennapos feladatokról, előmeneteli lehetőségekről.
 
Az egyik panasznap alkalmával egy akkori fogalmazó említette a Mailáth György Tudományos Pályázat lehetőségét. Mivel már akkor is körvonalazódott bennem, hogy tanulmányaimat befejezve bírósági fogalmazó szeretnék lenni, úgy gondoltam, elkészítem a pályamunkámat, aminek végül a „Gyűlölet-bűncselekményekkel kapcsolatos jogalkalmazási kérdések” címet adtam.
 
 
A pályázaton első helyezést ért el. Ezt követően az Országos Bírósági Hivatalban vett részt szakmai gyakorlaton. Mely területeket ismerte meg, milyen tapasztalatokat szerzett?
 
Óriási meglepetésként ért az első hely, amit ezúton is nagyon köszönök! Az OBH-ban töltött szakmai gyakorlat egyedi és sokunk életében megismételhetetlen lehetőség is, ezért nagyon izgatottan vártam a tavalyi nyarat.
 
Választásom szerint az Emberi Erőforrás Gazdálkodási Főosztályon töltöttem két hetet. Sok tapasztalatot szereztem, a fogalmazói pályázatok összesítése, közzététele, a vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatos nyilvántartások rendszere, a fegyelmi ügyek intézésének és a bírói értékeléseknek a folyamata mind-mind érdekesnek bizonyultak. 
 
A Bíróságok Napjához közeledve segítségére lehettem a bírósági elismerések adományozásának adminisztratív feladatait ellátó dolgozóknak. A fiatalkorúak ügyeiben ítélkező bírák képzésére is ebben a két hétben került sor a Magyar Igazságügyi Akadémián, amin én is részt vehettem.
 
 
Felvételt nyert a Miskolci Törvényszékre bírósági fogalmazói munkakörbe. A korábbi gyakornoki munka mennyiben járult hozzá ahhoz, hogy a bírósági munkát válassza? Milyen tervei vannak most?
 
Már a Miskolci Törvényszéken, negyedéves egyetemista koromban eltöltött idő alatt is határozott elképzelésem volt a jövőt illetően, ezt a meggyőződésemet csak megerősítette a Mailáth pályázaton nyert gyakorlati lehetőség. Megragadott a bírák elhivatottsága, széles körű tájékozottsága, tudása, a bíróság tekintélye és maga a bírósági légkör is.
 
A diplomám megszerzését követően nem volt a Miskolci Törvényszékre kiírva fogalmazói pályázat, ezért ideiglenesen egy miskolci közjegyzői irodában helyezkedtem el közjegyzőjelöltként – várva a bíróságra való jelentkezés lehetőségét. Hálás vagyok az ott eltöltött időért, hiszen a megszerzett tapasztalataimat tudom hasznosítani a bíróságon, főleg a panasznapok alkalmával.
 
Jelenleg a rám bízott feladatok tőlem telhető legjobb teljesítésére törekszem. Terveim között szerepel egy újabb nyelvvizsga megszerzése, valamint egy érdeklődési körömnek megfelelő szakjogászi képzés elvégzése is. A hosszú távú célom – a titkári kinevezés, s majd egyszer a bírói életpályára lépés.
 
 
Milyen hasznos tanácsokat adna a pályázaton most indulóknak?
 
Minden vállalkozó szellemű egyetemistát és bírósági dolgozót is bátorítok, ne hagyják ki ezt a lehetőséget! Azoknak, akik bírósági pályára készülnek, mindenképp hasznos, hiszen plusz pontot jelent a felvételi során, a már a szervezetrendszerben dolgozóknak pedig elismerés, szakmai megerősítés és sikerélmény egy esetleges kiváló eredménnyel járó helyezés.
 
Azt tanácsolom, hogy a pályázók próbáljanak aktuális témát választani, a szakirodalmat pedig kellő odafigyeléssel, időráfordítást nem sajnálva válasszák ki. Igényes és a pályázat színvonalához méltó munkát adjanak ki a kezükből!
 
 
A Mailáth György Tudományos Pályázat kapcsán dr. Czédli-Deák Andreával, a Szegedi Járásbíróság bírájával készített interjú itt elérhető.