Miskolci Törvényszék - „Nyitott Bíróság” a fogyatékkal élők körében is

A Miskolci Törvényszék nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a fogyatékkal élő fiatalok is részt vegyenek a „Nyitott Bíróságok” program egyes eseményein. 
 
Ennek keretében folyamatos, jó kapcsolatot ápol a miskolci Martin János Szakképző Iskolával, ahol a bírák, titkárok minden évben részt vesznek a hátrányos helyzetű tanulási nehézségekkel küzdő fogyatékos tanköteles és tankötelezettségen túl lévő fiatalok különleges bánásmódot biztosító oktatásban.
 
Az iskola diákjai perszimuláció keretében a “Micimackó mézfüggősége” pert tárgyalták le, a bíróság Micimackó I.r. és Róbert Gida II.r. vádlottakat  - akiket a fiatalok személyesítettek meg, csakúgy, mint a per többi szereplőjét (Nyuszi, Zsebibaba, Bagoly, mint tanúk, Tigris, mint szakértő) -  felmentette az ellenük emelt vádak alól. 
 
A fogyatékkal élő fiatalok számára a per játékos tárgyalása egyben jó kommunikációs gyakorlat is volt, megtanulták, hogy tanúként csak az igazat szabad mondani és saját bőrükön tapasztalhatták, hogy milyen nehéz döntési helyzetekkel szembesülnek a bírák.  
 
A Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj- Zemplén Megyei Egyesülete szakmai konferenciáján előadást tartott a törvényszék elnökhelyettese és a kijelölt törvényszéki titkár a gondnokság alá helyezés, a támogatott döntéshozatal, valamint a fogyatékosok speciális jogaira és esélyegyenlőségükre vonatkozó új szabályokról. 
 
Miskolc, 2014. június 18.