Mit keresnek gyermekek a bíróságon? Civilek a Nyitott Bíróságok programban

2014. június 16-án a Szekszárdi Törvényszéken a helyi Sternlein Egyesület tagjai, (harminc gyermek és hét felnőtt) vettek részt a Nyitott Bíróságok program keretében a törvényszék épületének megtekintésében. A Szekszárdi Törvényszéken ez az első alkalom, hogy civil szervezet is bekapcsolódik a programba.
  
A családi egyesület egy – a helyi önkormányzat által kiírt - pályázat kapcsán kérte a bíróság látogatás lehetőségének biztosítását. A „Mesél a város, mesélnek a házak” címmel szervezett egy hétig tartó program  célja, hogy a gyermekek megismerkedjenek a város közintézményeivel és életkorukhoz igazodóan kapjanak tájkoztatást a hivatalok működéséről feladatáról. 
 
A döntően 11-12 éves gyermekeket és kísérőiket a program koordinátora vezette végig a - már eredetileg is igazságügyi palotának épített, az utóbbi években felújított - törvényszéken. Az intézmény bejárása során az épület története mellett az ott folyó munka bemutatására is sor került.
 
A gyermekeket leginkább a büntetőeljárást érintő ügyek érdekelték. Új és láthatóan elgondolkodtató információ volt részükre a büntetőjogi felelősség megjelenése a súlyosabb bűncselekmények esetén a 12. életév betöltését követően. 
 
Fontos tapasztalat volt, hogy a gyermekeket már ezen életkorban olyan kérdések is érdeklik, mint a tanú igazmondási kötelezettsége vagy a bírák elleni erőszak.
 
Az interaktív kommunikáció jó lehetőséget adott a gyermekeket érdeklő kérdések (pld. halálbüntetés, iskolai erőszak stb.) megbeszélésére, lehetőség nyílt a - jellemzően angolszász jogrendszert bemutató - játékfilmekkel szemben a hazai igazságszolgáltatásban a bíró, bíróság szerepének tisztázására.
 
Szekszárd, 2014. június 16.