Műhelybeszélgetés a kúriai látogatóközpont kialakításáról

 
A Budapesti Igazságügyi Palota felújítását követően, néhány éven belül a Kúria visszaköltözhet a Kossuth téri épületbe, ahol a tervek szerint egy látogatóközpontot is kialakítanának. Ennek részleteiről tartottak műhelybeszélgetést 2017. szeptember 14-én a Magyar Igazságügyi Akadémián (MIA).
 
Dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a rendezvényen elmondta, a Kúria az ítélkezés szakmaiságát, a jogegységet képviseli, az OBH felelőssége pedig az, hogy az elmélyült bíráskodás feltételeit megteremtse. Rámutatott: a Budapesti Igazságügyi Palota 23.000 négyzetméternyi területe elegendő ahhoz, hogy abban újra helyet kapjon a bíróság és az ügyészség. Emellett az intézmény nyitottsága jegyében megvalósulhat az a látogatóközpont is, ahol a műemlék-jellegű épület értékeit és a bíróságok történetét tárják majd a nagyközönség elé.
 
 
Ezt követően dr. Virág Zsolt miniszteri biztos tartott előadást a modern kiállítás-szervezés elveiről, majd prof. dr. Révész T. Mihály címzetes egyetemi tanár osztotta meg gondolatait a Gödöllői Királyi Kastély látogatóközpontjának kialakításáról. Az eseményen dr. Magyar Károly, a Zalaegerszegi Törvényszék tanácselnöke, dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit, a Veszprémi Törvényszék elnöke és dr. Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke is beszámolt a helyi bíróságtörténeti kiállítások tapasztalatairól. A program résztvevői megtárgyalták a kúriai látogatóközpont kialakítására vonatkozó javaslatokat.
 
 
Az Országos Bírósági Hivatal elnöke, a Kúria elnöke és a Legfőbb Ügyész 2017. szeptember 13-án írta alá azt az együttműködési szándéknyilatkozatot, amely alapján az általuk vezetett intézmények érdekeit közösen képviselik a Budapesti Igazságügyi Palota rekonstrukciója során.
 
A szakmai nap a Bíróságtörténeti Hét rendezvénysorozat része, amelynek a MIA ad otthont 2017. szeptember 11-15. között.