Múzeumok éjszakája a bíróságokon

Idén is megnyitotta kapuit a Zalaegerszegi Törvényszék a Múzeumok Éjszakáján, ahol különleges rendezvényeken vehettek részt a látogatók: perszimuláció, tárgyalótermi túra, tárlatvezetés, szoborkiállítás, bűnmegelőzési filmvetítés és nyereményjáték várta az est során a hozzánk érkező közel 200 látogatót.
 
A Zalaegerszegi Törvényszék épület-együttese évek óta helyszíne a Göcseji Múzeum szervezte Múzeumok Éjszakájának, s ez idáig  leginkább tárlatvezetéssel egybekötött bírósági sétán vehettek részt az érdeklődők. Idén azonban egész éjszaka nyitva tartott, s programok sokaságát kínálta a törvényszék. A bíróságra érkezők megnézhették azt a bűnmegelőzési kisfilmet, amely a Belügyminisztérium – Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa által meghirdetett sikeres pályázat révén készült el. A figyelmesebbek -  ajándékokért cserébe - bűnmegelőzési tesztet tölthettek ki, de lehetőség volt játszani, fotózkodni a tárgyalóteremben is, ahol az érdeklődők megismerkedhettek a bírósági munkával, a tárgyalótermi renddel, ölthettek talárt, s jogesetek ismertetése révén bűnmegelőzési programon is részt vehettek. 
 
Sokan érkeztek a bírósági tárlat megtekintése, illetve a tárlatvezetés miatt, de a legnagyobb érdeklődés a perszimulációt kísérte. Bár Nagykanizsán, s Lentiben már volt példa iskolákban hasonlóra, de a Zalaegerszegi Törvényszéken most elsőként került sor egy valóságalapú per eljátszására a pályázat révén. A dolog azért is különleges volt, mert az egyes szereplőket a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Ganz Ábrahám Szakgimnáziuma diákjai alakították. A fiatalokat az elmúlt hetekben bírósági mentorok készítették fel az egyes szerepekre, s játékuk nagy sikert aratott.
 
Az előre meghirdetett programok mellett meglepetés is volt: a  látogatók válogatást láthattak a nagykanizsai Ludvig Művésztelep Nemzetközi Szoborgyűjteményéből. 
 
A törvényszék éjszakai vendégei az Országos Bírósági Hivatal pályázata révén nemrég elkészült bíróságtörténeti kiadvánnyal is gazdagodtak. 
 
A Győri Ítélőtábla hagyományaihoz híven idén is csatlakozott a Múzeumok éjszakája programsorozathoz és június 24-én estemegnyitotta kapuit az érdeklődők előtt.
 
A 115 fő látogató a magyar jogi népszokások széles tárházából összeállított válogatásból álló, valamint a bírósági szervezetrendszerről és a Győri Ítélőtábla felállításáról, működéséről szóló előadáson vehetett részt, melyet dr. Gaál Mariann bírósági titkár tartott. A hallottak alapján szerzett tudást egy kvíz kitöltésével módjában állt tesztelni is a közönségnek, a kiváló eredmények jutalma pedig a Győri Ítélőtábla által kiállított elismerő oklevél volt.   
 
Az elméleti ismertetőt követően a résztvevők megtekinthették a tárgyalótermeket, a beszélő helyiséget, valamint a fogdát, melyet – mint minden évben, idén is – nagy érdeklődés övezett.
 
Idén immár harmadik alkalommal csatlakozott a Veszprémi Törvényszék a Múzeumok Éjszakája országos programjához, amelyen közel 400 intézmény mintegy 2100 programmal várta az érdeklődőket.
 
A törvényszék a Laczkó Dezső Múzeummal együttműködve összesen 522 látogatót fogadott 2017. június 24-én 9 órától éjjel 1 óráig.
 
Az egykori várbörtön -3. szintjén kialakított állandó kiállítás mellett a látogatók megismerhették a törvényszék épületének történetét és megtekinthették a tárgyalótermeket. Tájékoztatást kaptak a bíróság munkájáról, a bíróvá válás folyamatáról, a polgári és a büntető eljárások főbb szabályairól, a tanúk jogairól és kötelezettségeiről, a tanúgondozási feladatokról, a mediációról, a gyermekközpontú igazságszolgáltatásról és a bíróságot érintő, közérdeklődésre számot tartó, aktuális kérdésekről.
 
A vendégek megtudhatták a talárviselés szabályait, valamint "elfoglalhatták" a bíró, az ügyész és az ügyvéd székét.