Múzeumok éjszakája a Fővárosi Törvényszéken

A Fővárosi Törvényszék 2015-ben először csatlakozott a Múzeumok éjszakája  rendezvényhez, melynek keretében közel 500 érdeklődő kereste fel a Törvényszék Markó utcai főépületét  június 20-án 18 órától június 21-én hajnali 3 óráig. 
 
A látogatók félóránként vezetett séta keretében a Törvényszék esküdtszéki termét és könyvtárát tekintették meg, melynek során megismerkedtek a Hauszmann Alajos tervezte műemléki épület történetével, valamint a több könyvritkasággal is büszkélkedő könyvtárral. A könyvtár legrégebbi könyve az 1822-ben Werbőczy István neve alatt megjelent magyar törvénytár: Corpus Iuris Hungarici. Tomus 1-2. Budae, Typogr. regiae Univ. Hungaricae, 1822, melyet a látogatók a kiállítószekrényben megtekinthettek.
 
A titkárok és fogalmazók a séta során bemutatták a törvényszék legdíszesebb tárgyalótermét, az esküdtszéki termet, amely ma is őrzi eredeti formáját. Tákékoztattak a termet díszítő Feszty-képekről, melyek az igazságszolgáltatás egy-egy mozzanatát örökítették meg. A  tárlatvezetések alatt dr. Rimaszécsi János gitárjátéka volt hallható.
 
A Múzeumok éjszakája keretében az ELTE Perjátszó Köre  20 és 24 órai kezdettel nagy sikerrel mutatta be az esküdtszéki teremben a "Képzelt per egy amerikai popfesztiválról” című perjátékát. Hajnali 2 órától dr. Rimaszécsi János színvonalas gitárkoncertje szórakoztatta az érdeklődőket. Dr. Rimaszécsi János egyebek mellett J.S. Bach: c-moll Lantszvit, F. Sor: Variációk egy Mozart témára Op. 9., J.K. Mertz: Magyar Fantázia és Roland Dyens: Tango En Skai műveit adta elő. 
 
Budapest, 2015. június 25.