Múzeumok Éjszakája a Szombathelyi Törvényszéken

Nagy érdeklődés kísérte a „Múzeumok éjszakája” programját, amelyhez a Szombathelyi Törvényszék is csatlakozott 2014. június 28-án. Közel 800 érdeklődő jelent meg az idén 125 éves bírósági épületben, akiknek a döntő többsége a törvényszéket választotta az est első helyszínéül, ami arra is utal, hogy nagy az igény többek között a bíróság működésének megismertetésére.

16 órától dr. Kahler Frigyes előadása kezdődött Brenner János vértanúságáról és az ehhez kapcsolódó bírósági eljárásokról, majd 18 órától bírósági sétákon, interaktív tárgyalásokon vehettek részt vendégeink, közben megtekintették kollégáink gyűjteményeit, így bírósági palotákat ábrázoló régi képeslapokat, az épület eredeti tervrajzait, pénzeket, órákat, muzeális tárgyakat és könyveket. Dr. Gerencsér Judit a Kúria könyvtárának vezetője játékos vetélkedő keretében -irodalmi, film és zene részletek felismerése- tartott előadást az Országos Bírósági Könyvtári Rendszer a XXI. században címmel.

A bírósági séta és a tárgyalás iránt olyan nagy volt az érdeklődés, hogy az eredetileg tervezett óránkénti program helyett fél óránként -még 23 óra után is- tartottuk meg mindkettőt úgy, hogy a tárgyaláshoz újabb tárgyalótermet kellett megnyitni. Az interaktív tárgyaláson az érdeklődők lelkesen vállalták el a vádlott, a tanú, a szakértő szerepét, míg az ügyészi és védői feladatokat kollégáink, ügyészek illetve ügyvédek látták el. Nem feledkeztünk meg a kisebbekről sem, akik izgalmas nyomozást végeztek a szökött fegyenckeresésben, továbbá kézműves foglakozásokon, rajzversenyen vehettek részt. Az est folyamán a Szombathelyi Országos Bv. Intézet által az egyik tárgyalóban berendezett cellában is rengeteg volt a látogató, akik a rabruhába öltözött bv-s állomány tagjainak tettek fel számtalan kérdést a börtönélettel kapcsolatban. Rendezvényünket segítette a Vas Megyei Rendőrkapitányság azzal, hogy rabosításban vehettek részt a látogatók, saját fényképüket kinyomtatva megkapták, ujjlenyomatot vettek tőlük, továbbá a közlekedéssel kapcsolatos totó is kitölthettek. Vendégeinknek az estre külön készített bélyegzővel ellátott szalvétákkal, borítékokkal és emléklapokkal kedveske

dtünk, ahogy a tárgyalások szereplőit is jutalmaztuk. Szívesen fogadták az érdeklődők, hogy a nagy melegben ásványvízzel kínáltuk őket, amelyet olyan poharakban szolgáltunk fel, amelyekre rányomtattuk az est bélyegzőlenyomatát. Az estről számtalan pozitív visszajelzést kaptunk, a totót kitöltők részére felajánlott könyvcsomagunkat egy fonyódi lakos nyerte meg, így joggal bízhatunk abban, hogy a rendezvény sikere a város határain túl is elterjed. Munkánkat a Vas Megyei Főügyészség és a Vas Megyei Ügyvédi Kamara is támogatta, akiknek és egyben minden résztvevőnek, segítőnek a közreműködését ezúton is köszönjük!

Szombathely, 2014. június 30.